Виняток становлять ті, хто має медичні протипоказання до щеплень. Про це вчора у Києві під час прес-конференції заявили в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун і міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

«В умовах колективу невакцинованих дітей інфекція поширюється дуже швидко. І саме тому щоразу з початком навчального року кількість хворих на інфекційні хвороби різко зростає. Ми хочемо запобігти цьому заздалегідь. І нам потрібна допомога батьків — вакцинуйте своїх дітей, щоб захистити їх», —  наголосила Уляна Супрун.

За її словами, перебування нещеплених дітей в організованих колективах створює ризик спалаху інфекційних хвороб, що загрожує життю та здоров’ю не лише учнів, а й членів їхніх сімей та працівників навчальних закладів. Саме тому в Україні функціонує Закон «Про захист населення від інфекційних хвороб», 15 стаття якого забороняє відвідувати освітні установи в разі відсутності щеплень за Національним календарем. Вимога також підтверджена рішенням Верховного суду, тому дотримуватися правил зобов’язаний кожен.

Якщо дитина має протипоказання, їй надають відповідну довідку після обов’язкового медичного профілактичного огляду. Рішення про допуск таких учнів до навчальних закладів приймає комісія лікарів.

Своєю чергою міністр освіти і науки України Лілія Гриневич зазначила, що держава в будь-якому випадку надасть можливість здобувати шкільну освіту кожній дитині: «Якщо батьки відмовляються від вакцинації, то вони мають право обрати альтернативну форму навчання, наприклад, дистанційну чи індивідуальну. Потрібно лише написати заяву на ім’я керівника навчального закладу. Саме дирекція ухвалює такі рішення».

Водночас очільниця відомства зазначила, що МОН закликає батьків не ставити дитини в умови, коли вона буде уникати соціалізації й нормального навчання тільки у зв’язку з власною світоглядною позицією...

Нагадаємо, що, відповідно до календаря щеплень, діти до шести років повинні вакцинуватися проти гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту та краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та Хіб-інфекції. У шість років їм роблять повторні щеплення проти дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту.