Хоча проблем із водопостачанням у Хмельницькому немає, проте жителів обласного центру насторожують деякі тенденції. Не дуже приємні сюрпризи очікують насамперед на тих, хто не має у квартирі лічильників гарячої і холодної води. А це — понад 80% власників житла в обласному центрі.

За воду їм доведеться платити за нормами споживання. За рішенням виконкому міськради, для однієї людини це становитиме 105 л на добу. Бажання зекономити у даному випадку не спрацює, адже платіж розраховуватиметься виключно за нормою. Не допоможе при цьому і загальнобудинковий лічильник. Хоча область є одним із лідерів зі встановлення таких засобів обрахунку, а Хмельницький забезпечений ними стовідсотково.

Комунальники запевняють, що для споживачів майже нічого не зміниться. Бо ця норма існувала і досі. А рішення міської влади має, швидше, формальний характер. Адже зараз міські комунальники разом із НКРЕКП готують до початку опалювального сезону новий тариф на теплопостачання. І Нацкомісія вимагає обов’язкове офіційне затвердження згаданої норми.

Але в такому разі, нащо було встановлювати загальнобудинкові лічильники, якщо облік ведеться лише за квартирним? Адже вимога обладнати багатоповерхівки єдиними лічильниками теж була категоричною. При цьому звучали пояснення, що таким чином обліковуватиметься вода, яка витрачається квартирами без лічильників. І ці витрати пропорційно ділитимуться на них. А зараз виявилось, що такий принцип не працює.

Ще одна інформаційна звістка насторожила споживачів. Як зауважили в асоціації підприємств водопровідно-каналізаційного господарства «Укрводоканалекологія», через брак коштів деякі водоканали боргують за електроенергію. Якщо вони не зможуть розраховуватись вчасно, доведеться вже до кінця серпня перейти на роботу за графіком. Тож і вода в помешканнях так само з’являтиметься погодинно.

У «Хмельницькводоканалі» підтверджують, що така інформація не безпідставна. Адже, скажімо, у них підвищення ціни енергії в липні призвело до збільшення витрат на 1,5 млн грн. А ця сума не закладена в діючі тарифи на воду. Саме через таку проблему чимало водоканалів готові перейти на скорочений режим роботи.

Але хмельничанам не варто хвилюватись. Якщо у комунальників виникнуть серйозні фінансові труднощі, на допомогу готовий прийти міський бюджет, як це вже було не раз. Саме завдяки фінансовій підтримці міської влади Хмельницькому вдається оминати комунально-фінансові кризи. Але як довго місто зможе гасити чужі борги?

Тож про обіцяне зменшення комунальних тарифів поки не йдеться. Тут аби від підвищення втриматись.