Фото Олександра КЛИМЕНКА

На цьому наголосив керівник Підготовчої групи Дмитро Разумков під час брифінгу. Спілкуючись із журналістами, він зауважив, що пропозицій з приводу формування коаліції до «Слуги народу» поки що не надходило від жодної партії. Не було і заяв про те, щоб увійти до складу фракції від самовисуванців, які потрапили в парламент на мажоритарній основі.

Політик прокоментував імовірність скасування державного фінансування партій, з огляду на подану з цього приводу петицію. «Це механізм, який дає можливість розвивати політичну культуру в державі, — сказав він. — Є й запобіжники, на які треба буде звертати увагу. Часто ці кошти використовувалися неефективно. Наприкінці року вони йшли на рекламу, а не на розбудову партійної структури чи навчання партійців. Були навіть позиції, які озвучували антикорупційні організації, що ці гроші направлялися на структури, пов’язані з тими чи іншими політичними партіями. І таким чином, виникало питання коректності та відповідності до чинного законодавства використання цих коштів». «Слуга народу» відмовлятися від державних грошей не буде, доки ця норма залишається передбаченою в законодавстві, зауважив Д. Разумков.

Ще один член «Слуги народу» Руслан Стефанчук повідомив про те, що партія вже має багато законодавчих напрацювань. Визначено також які з них будуть першочерговими, а з приводу яких необхідно провести ще широку професійну дискусію. Є й так звані закони на майбутнє. «Це, як правило, перелік кодифікації, який потребує ґрунтовної розробки, — сказав він. — Кількість законодавства нині обернено пропорційна до якості. Наше завдання, яке ми ставимо перед цією Верховною Радою, — провести ґрунтовну систематизацію національного законодавства. По максимуму всі закони і підзакончики збити в кодекси і різні інші форми та запропонувати нову систему нормативно-правових актів. Маємо прийняти закон про нормативно-правові акти, щоб в нас з’явилася правова етика і запропонувати логіку планування роботи. У цю Верховну Раду має повернутися план законопроектних робіт, бо за 28 років він проіснував лише три роки — в 1997, 1999 і 2006 роках. Плануються зміни, завдяки яким народ навіть може стати ініціатором обговорень нормативно-правових актів. Ми робимо так, щоб це було відкрито і прозоро, як це відбувається в демократичних країнах».

Руслан Стефанчук укотре висловився за те, що кількість парламентських комітетів треба скоротити. «Маємо відійти від практики, в якій комітети ставали заручниками політичного торгу, — сказав політик. — Вони мають обслуговувати (в гарному розумінні цього слова) напрямок, який потребує розвитку в країні. Саме тому має бути комітет з ІТ. І тому пропонуємо об’єднати ті комітети, напрямки яких близькі за змістом». Крім пропорційного принципу, який прописаний в Регламенті, під час формування комітетів необхідно зважати все ж на професіоналізм, вважають у «Слузі народу». У кожній політичній силі є достатньо фахових людей, які могли б пропорційно представляти позиції. «Ми будемо прислухатися до наших колег, але маємо глибоке переконання в тому, що прийшов час комітети переводити із політичної сфери в професійну», — підкреслив Р. Стефанчук.

Першочергово, за його словами, в парламенті розглядатимуть зміни до Конституції. Те, що стосується зняття депутатської недоторканності, встановлення додаткових підстав для втрати депутатського мандата (це кнопкодавство та прогули) не можна відкладати на потім, вважають у монобільшості. Другий блок — зміни до Регламенту. Руслан Стефанчук стверджує, що необхідно покласти край законодавчому «спаму» й переходити на електронний документообіг. Також Регламент хочуть привести у відповідність до Конституції. Адже Основний Закон змінювали кілька разів, а Регламент — ні. «Слуги народу» мають також великий блок економічних та антикорупційних законів і планують перезапустити судову систему та систему правоохоронних органів. План законопроектних робіт у цій партії вже перевищив три сотні законів.

Учора під час брифінгу Д. Разумков відкинув імовірність того, що нинішній Прем’єр-міністр може залишитися на своїй посаді після того, як запрацює Верховна Рада дев’ятого скликання. «Впевнений, що є достатня кількість людей, які можуть претендувати на таку поважну та відповідальну посаду, як голова уряду України», — сказав він.