Днями суддя Окружного адміністративного суду Києва Альона Мазур перенесла на 4 вересня засідання в справі про скасування наказу Міноборони, яким передбачався перехід військових частин ЗСУ на нову систему харчування до кінця 2019 року. Причина — позивач не ознайомився з матеріалами, долученими до справи відповідачем.

Нагадаємо суть цієї «несмачної справи»: фізична особа-підприємець Алла Богдан із Луцька, яка брала участь у тендерах Міноборони й блокувала торги через скарги в Антимонопольний комітет із приводу змісту тендерної документації, звернулася в

Окружний адміністративний суд Києва з позовом про те, що наказ    № 90 містить ознаки регуляторного акта й регулює адміністративні відносини між МОУ, як органом державної влади, й суб’єктами господарювання. Позивач вважає, що відомчий наказ має бути скасований, оскільки прийнятий з порушенням процедури, прописаної для регуляторних актів, — мовляв, наказ не було винесено на громадські обговорення.

Як заявив за підсумками судових засідань представник Юридичного департаменту Міноборони Вадим Гордієнко, відповідач долучив до справи відповідь Державної регуляторної служби, яка фактично підтверджує, що процедура підписання наказу не була порушена і погоджувати текст документа з регуляторною службою, на чому наполягає позивач, не було необхідності.

За словами керівника реформи харчування Проектного офісу реформ Міноборони Діани Петрені, нині скасовані всі торги МОУ, а не тільки ті, у яких брала участь ФОП Богдан Алла. Крім того, порушені графіки переходу військових частин на нову систему харчування, що унеможливлює завершення переходу більш як 200 військових частин на нову систему харчування вчасно.

«Офіційні висновки Мін’юсту й Держрегуляторної служби про те, що наказ не містить жодних норм, необхідних для юстування, — є. Законних причин скасовувати цей наказ — немає. У мене питання: як ви думаєте, чому суддя Альона Мазур так сильно обстоює інтереси ФОП «Богдан Алла Костянтинівна»? І ще одне запитання, але воно скоріше риторичне: невже гроші важливіші за нормальне харчування армії?» — написала у своєму пості у Фейсбуку Діана Петреня.

У МОУ повідомляють, що нині кухня для більш як 70 в/ч нашої армії вже працює за новими правилами й нормами. І досі жодні аналогічні накази Міноборони не були предметом спору в судах.