На ній представлено понад 1200 експонатів із розташованого в селі Гречане, що на Дніпропетровщині, Музею Хреста, заснованого знаним колекціонером Віктором Векленком.

Торік він уже привозив до Полтави частину своєї унікальної збірки, що репрезентувала різні регіони Української держави. Її цьогорічна географічна локалізація вкотре засвідчила духовну спорідненість і водночас надзвичайне тематично-жанрове розмаїття вітчизняного сакрального мистецтва. Тим паче, що йдеться про його зразки, виплекані протягом багатьох століть на території трьох сучасних областей — Київської, Чернігівської та Житомирської. Тобто фактично там, де народжувалася наша держава — могутня Київська Русь...

В експозиції можна побачити натільні, нагрудні, наперсні, кіотні й інші хрести та хрестики. Одні з них вражають скромністю та простотою форм. Інші, навпаки, дивують витонченістю, довершеністю ліній, розкішшю обрамлення й матеріалів, з яких їх виготовляли. Особливу увагу присутніх одразу привернули хрести та хрестики, які слугували елементами жіночих прикрас, зокрема, намист і сережок. Однак і найпростіші дерев’яні хрестики, й справжні мистецькі шедеври неможливо було б створити без глибокої віри, притаманної нашим предкам.

На цьому під час відкриття виставки наголосив митрофорний протоієрей, настоятель полтавського Свято-Покровського храму Православної церкви України Микола Храпач (на знімку). Водночас, за його словами, йдеться зовсім не про архаїку. Адже хрест і сьогодні для більшості наших співвітчизників залишається символом спасіння, прапором віри, знаменом боротьби з будь-яким злом.

Першу екскурсію тільки-но відкритою експозицією провів Віктор Векленко. Захоплено розповідаючи про свої попередні знахідки та нові надбання, він також повідомив про те, що робота над систематизацією колекції за регіонами України триває. Тож невдовзі будуть нові виставки з представленням хрестів і хрестиків із Дніпропетровщини, Полтавщини, Черкащини та інших областей.

Полтава.

Фото автора.