Народні депутати України Василь Петьовка, Валерій Лунченко і Роберт Горват звернулися до голови Закарпатської ОДА Ігоря Бондаренка з депутатським запитом, в якому йдеться про необхідність термінового вирішення ситуації, що склалася в області з вивезенням та переробкою твердих побутових відходів.

Нині значна територія області перебуває під стихійними смітниками. У гірських районах це перетворюється на справжню екологічну катастрофу. Там, через відсутність полігонів для вивезення відходів, сміття викидають на береги річок, вивозять за межі населених пунктів. А діючі полігони або вже вичерпали свій ресурс, або ж їх потенціал добігає завершення. Переважна більшість полігонів для утилізації ТПВ не відповідає екологічним та санітарним нормам, спосіб захоронення відходів не витримує жодної критики. У низці районів Закарпаття підприємства, що займаються вивезенням сміття, відмовляються вивозити з населених пунктів відходи через переповненість сміттєзвалищ. У ситуації, що склалася, наголошують народні обранці, місцеве населення перебуває сам-на-сам з проблемою, адже головам міських і сільських рад вирішити самотужки її не під силу.

Не раз Україна, і Закарпаття зокрема, опинялася в центрі міжнародної уваги через відсутність механізму утилізації відходів. Необдумане та халатне поводження з твердими побутовими відходами в області призводить до отруєння ґрунтових та річкових вод, забруднення ґрунтів і повітря, нищить екологію краю.

На Закарпатті, попри багаторічні заяви, досі не збудовано жодного сміттєпереробного заводу чи сортувальної лінії. Існує проблема відсутності чіткого механізму поводження з твердими побутовими відходами. Наразі немає жодних дій у напрямі позитивного вирішення ситуації, що склалася.

Народні депутати України Василь Петьовка, Валерій Лунченко і Роберт Горват зажадали в очільника області в терміновому порядку скликати нараду, на яку запросити голів органів місцевого самоврядування, відповідальних представників відділів та управлінь РДА і ОДА, потенційних інвесторів, екологів, їх як народних депутатів України, щоб знайти спільні шляхи розв’язання цієї проблеми. У зв’язку з розглядом у вересні державного бюджету на 2020 рік народні депутати за-
кликають голову ОДА у стислі терміни вирішити питання вивезення, утилізації та переробки ТПВ.

Ужгород.