Підрозділи ДСНС України зі складу Об'єднаних сил залучалися до відновлення житлових будинків, що були пошкоджені внаслідок артилерійських обстрілів.

Противник обстрілював позиції Об’єднаних сил із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. До полудня вчорашнього дня зафіксовано три ворожі обстріли на приморському напрямку.

Водночас окупанти продовжують ігнорувати й пункт Мінських домовленостей про відведення зброї і техніки від лінії розмежування. СММ ОБСЄ зафіксувала 14 серпня чотири реактивні системи залпового вогню «Град» біля Новоамвросіївського на окупованій Донеччині. Про це йдеться у звіті СММ ОБСЄ в Україні. Раніше, 12 серпня, міжнародні спостерігачі виявили вісім реактивних систем залпового вогню «Град» біля Садового на окупованій Луганщині.

«11 серпня на основі доступних СММ даних повітряного спостереження виявлено наявність: 22 танків на полігоні біля Круглика (31 км на південний захід від Луганська) і 5 танків на полігоні біля Шимшиновки (27 км на південний захід від Луганська). 14 серпня БПЛА СММ дальнього радіусу дії виявив 7 танків (невстановленого типу), які заїжджали на полігон біля Круглика», — йдеться у звіті.

Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер уважає, що війну на Донбасі аж ніяк не можна назвати «внутрішнім конфліктом через сепаратизм».
«Росія керує військовими формуваннями (на Донбасі. — Ред.), вона скеровує кадрових військових і фінансує збройні формування; це вона спрямовує контрактників через фірму в Санкт-Петербурзі, платить за роботу місцевих органів.

Росія надає своїх розвідників і керує своїми ставлениками. Тому це аж ніяк не «внутрішній конфлікт через сепаратизм». Це Росія все це робить», — сказав Волкер в інтерв’ю «Радіо Свобода» і додав, що правильне сприйняття й розуміння цього широким загалом надзвичайно важливе.

Він нагадав, що за час конфлікту на Донбасі загинуло понад 10 000 осіб, а сам конфлікт змінив життя декількох мільйонів людей: «Це трагедія — і вони не забуті! Ми щиро хочемо, щоб було знайдено рішення. Росія продовжує залишатися головним двигуном цього конфлікту, вона керує військовими силами, розвідкою, економікою. Здійснює контроль над місцевими структурами. І якщо Росія тільки погодиться, щоб територіальну цілісність України було відновлено — був би мир. Була б можливість відновити економіку. Було б об’єднання родин. Було б усе, що ми хочемо бачити, щоб повернути нормальне життя».

Спецпредставник Держдепу США вважає, що агресивна політика Кремля щодо України не відповідає інтересам самої Росії. На думку Волкера, російська агресія допомогла згуртувати Україну як державу. «Національна ідентичність в Україні сильніша, ніж будь-коли; прозахідна, проєвропейська, пронатівська ідентичність в Україні теж сильніша, ніж будь-коли. І тому я не думаю, що те, що Росія робить, їй допомагає», — зазначив дипломат.

Фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation (Facebook).