На розгляд винесли два питання: стосовно пропозицій до проекту Перспективного плану і про результати попередньої роботи. Оскільки питання надто важливі для подальшого розвитку регіону, участь у засіданні взяли: перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода, голова облдержадміністрації Ігор Бондаренко, голова облради Михайло Рівіс, перший заступник голови облради Йосип Борто та заступник голови Петро Грицик, депутати облради Денис Ман, Андрій Шекета, Андрій Вишняк, Міклош Товт, керівники окремих районних рад і райдержадміністрацій, науковці та експерти.

Насамперед, інформують з облради, В’ячеслав Негода розповів про державну підтримку формування спроможних територіальних громад та питання адміністративно-територіальної реформи в Україні. Як відомо, Мінрегіон розробив проект Перспективного плану створення спроможних ОТГ Закарпатської області та надіслав його на ознайомлення до облдержадміністрації. Урядовий проект передбачає на Закарпатті 40 ОТГ з урахуванням тих шести, що вже діють.

Відтак начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації — головний архітектор області Микола Пігуляк представив проект перспективного плану формування спроможних територіальних громад. А директор Центру розвитку місцевого самоврядування в області Іван Дем’янчук та консультант з юридичних питань Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Олег Лукша розповіли про стан добровільного об’єднання територіальних громад. У червні Перспективний план налічував 50 ОТГ. Та вже 30 липня проведено перше засідання міжвідомчої робочої групи, де було внесено 16 пропозицій, сім з яких — про утворення нових ОТГ. Також були дві пропозиції про створення адмінрайонів: від Рахівської райради з центром у м. Рахів та аналогічна від Берегівського райради з центром у м. Береговому.

Тому здійснено коригування Перспективного плану з урахуванням пропозицій міжвідомчої робочої групи, Мінрегіону, Центрального офісу реформ, Центру розвитку місцевого самоврядування в області. Нині цей план передбачає 54 ОТГ.

Експерти наголошували: проведено величезну роботу, цілу низку консультацій на місцях, тож проект Перспективного плану можна затверджувати, щоб зняти проблему створення ОТГ на Закарпатті.

Голова облради Михайло Рівіс наголосив: «До проекту Перспективного плану нині є питання. Навіть у членів робочої групи. Турбує те, що ініціативи депутатів облради — членів міжвідомчої групи, на жаль, не враховано. Тому проект плану формування спроможних громад Закарпаття треба доопрацювати».

А люди на місцях, особливо у великих гірських селах, сподіваються жити по-новому. І що швидше зорганізуються об’єднані територіальні — і спроможні! — громади, то краще. Бо досвід уже діючих приваблює й інших.

Ужгород.