АЧС знов атакує вітчизняне свиняче поголів’я. Цього разу спалах зафіксували на Львівщині у селі Кавське Стрийського району, інформує Держпродспоживслужба.

Раніше «африканка» навідувалася до цієї області — у 2017-му. Але, якщо тоді захворіли свині у приватному хліві, то нині справи набагато гірші. Адже чуму виявили на свинокомплексі, який входить у десятку найбільших в Україні й розрахований на утримання до 100 тисяч голів. За логікою, такі сучасні потужні підприємства мають дотримуватися всіх заходів безпеки. Але, виявляється, і вони вразливі для АЧС. Саме цей випадок викликає тривогу й своєю близькістю до західних кордонів, що не може не турбувати наших сусідів. Доведеться підраховувати й економічні втрати. Область — друга в країні за кількістю утримуваних свиней. Їх тут понад 477 тисяч — більше хіба що на Київщині. Галузь розвивається завдяки інвестиціям. За останній рік свиняче поголів’я на Львівщині зросло на 53 тисячі. Тепер, схоже, охочих ризикувати і вкладати у цю справу гроші значно поменшає. Отож і в продукції м’ясопереробних підприємств збільшиться імпортна складова.

Тим часом, Держпродспоживслужба повідомляє, що протидіє розповсюдженню африканської чуми на Львівщині. Після підтвердження у район спалаху виїхала група спеціалістів. Також проведено засідання протиепізоотичних комісій у районі й області. Визначено межі, де проводяться карантинні заходи.

Слід додати, що в Україні це вже 40-й з початку року офіційний випадок африканської чуми. У 2018-му було зафіксовано 145 спалахів. Загалом в країні утримується 6,4 млн свиней. За рік поголів’я скоротилося на 96 тисяч.