Фото з сайту president.gov.ua

 


Фото Офіційного інтернет-представництва Президента України.

«Україна та Ізраїль мають давні тісні історичні зв’язки. Наші народи спільно пережили всі трагедії новітньої історії: Голодомор і Голокост, Другу світову війну, тоталітарний радянський режим… Все це — гіркі моменти нашої спільної історії, які повинні об’єднувати нас з надією про світле майбутнє та неможливість повторення подібних трагедій», — заявив учора Президент України Володимир Зеленський по завершенні перемовин з Прем’єр-міністром Держави Ізраїль Біньяміном Нетаньягу, який прибув до Києва з дводенним візитом.

«Я знаю, як засоби масової інформації позитивно висвітлюють відвідання у ході візиту Прем’єр-міністром Ізраїлю Національного меморіалу жертв Голодомору. Розумію, як тепло це буде сприйнято українським суспільством, — сказав Володимир Зеленський. — Я звернувся до ізраїльської сторони із закликом визнати Голодомор актом геноциду українського народу».

Також Президент повідомив журналістам, що під час зустрічі з Біньяміном Нетаньягу було обговорено двосторонні відносини та шляхи їх поглиблення. «Ми почали з питання, в якому наші ізраїльські друзі знаються краще за інших — це питання війни та безпеки», — повідомив В. Зеленський. «Нам як державі є чого вчитися в Ізраїлю, особливо у питаннях безпеки та оборони.

І ми обов’язково це робитимемо», — наголосив він. При цьому Володимир Зеленський подякував Ізраїлю за незмінну підтримку територіальної цілісності України та стійку позицію щодо війни на сході України й анексії Криму з боку РФ.

Також стало відомо, що серед порушених під час перемовин питань була ситуація з численними відмовами українцям на в’їзд в Ізраїль. Президент поінформував журналістів: «Ми домовились остаточно вирішити цю проблему. Громадяни обох держав повинні максимально користуватися перевагами безвізового режиму, а українські громадяни не повинні тисячами затримуватись на кордоні Ізраїлю».

Окрім того, досягнуто домовленість про розширення вже підписаної угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем на сферу послуг. Що-
правда, Верховна Рада вже ратифікувала цю угоду, а ось ізраїльський Кнесет, за словами Б. Нетаньягу, зробить це восени, після парламентських виборів, які заплановано на вересень.

Під час брифінгу багато уваги приділялося майбутній співпраці в сферах новітніх технологій, залучення ізраїльських інвестицій, підтримки стартапів.

«Сьогодні квінтесенцією розвитку будь-якої країни є інновації», — сказав Біньямін Нетаньягу. «Невеликі й середнього розміру держави можуть ставати по-справжньому великими, використовуючи концептуальні розробки талановитих громадян. Ми можемо працювати окремо, але набагато краще це вийде разом», — наголосив він і при цьому звернув увагу, що Ізраїль бачить великі перспективи в співпраці з українськими науковцями. «І в Києві, і в Єрусалимі слід відкривати центри високотехнологічного розвитку. Таким чином, ми будемо обмінюватися технологіями і залучати українців в нашу індустрію високих технологій. Тому, що ми будемо робити спільні інвестиції в цю сферу тут, в Україні».

«Я був тут 20 років тому і бачу зміни, що відбулися, — сказав Прем’єр-міністр Ізраїлю. — І бачу бажання пришвидшувати ці зміни». 

Він повідомив, що запросив Володимира Зеленського відвідати Єрусалим. «Ми вже погодилися, що це буде на наступному тижні. Якщо не на наступному тижні, то дуже скоро», — сказав Б. Нетаньягу.

Прем’єр-міністр Ізраїлю нагадав, що єврейська спільнота в Україні налічує 1300 років. Були періоди процвітання, але були й періоди трагедій, сказав він. Сотні тисяч євреїв було знищено під час Голокосту в Бабиному Яру. Це наша спільна історія.

Учора Володимир Зеленський та Біньямін Нетаньягу відвідали Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр» і взяли участь у жалобних заходах із вшанування пам’яті жертв трагедії.

Зустріч із журналістами відбулася після підписання низки двосторонніх документів, направлених на розширення співпраці в аграрній, освітній, економічній галузях.

Сьогодні програмою візиту Прем’єр-міністра Ізраїлю передбачено зустріч із Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. У повідомленні прес-служби Кабміну йдеться, що під час перемовин обговорюватимуть питання співпраці у сферах сільського господарства, IT-сектору, енергетичного сектору, харчової промисловості, фармацевтики, а також транспортної галузі.