У неділю, 18 серпня, в Греції, яку по праву вважають однією з найбільших острівних держав Європи, відзначили Всесвітній день маяків. До повного списку її територій внесене понад1400 островів, з них 227 — заселено, а на 78 островах проживає більш як 100 людей. Але на кожному з них є маяк, який працює нічної пори і попереджає мореплавців про небезпеку.

Цього дня у країні відкрили вільний доступ до деяких сигнальних споруд. Романтиків маяки ваблять надзвичайними панорамними краєвидами моря, мальовничим сходом й заходом сонця. І, звісно, незвичним для інших смертних способом життя доглядачів маяків. Адже вони подовгу живуть вдалині від людей.

Ось чому відомі материкові маяки в містах Лутракі, Салоніки, Александруполіс, Арта, Халкіда привабили сотні бажаючих. Трохи менше людей прийшло до маяків на островах Кеа, Кефалонія, Скопелос, Лімнос, Парос, Закінтос, Крит. Серед них було й багато закордонних туристів, які знімали на смартфони маякове господарство, тих, хто його обслуговує, і романтиків, котрі обліпили всі балкони на сигнальних вежах маяків.