На позачерговій сесії Одеської областної ради депутати планували розглянути питання про відставку голови облради Анатолія Урбанського й обрати нового керівника. Але сесію заблокували.

Нагадаємо: А. Урбанський повинен покинути своє крісло у зв’язку з його обранням народним депутатом.

На самому початку роботи сесії заступник голови ОДА Віталій Свичинський розповів про планований «антидемократичний» переворот у залі облради. Після чого закликав депутатів заблокувати трибуну й не дозволити проводити сесію. У президії почалася бійка. Протестуючі депутати відібрали в Анатолія Урбанського картку для голосування й мікрофон.

Заступники голови облради Олег Радковський і Юрій Димчогло підтримали блокування трибуни. Як заявив Ю. Димчогло, усю попередню ніч тривали таємні перемовини між фракцією БПП і Опозиційною платформою, які мають намір об’єднатися і створити нову більшість.

Бійка тривала доти, поки до залу не прийшов наряд поліції. Після цього депутати розблокували трибуну, голова облради оголосив перерву й запросив голів фракцій до свого кабінету для консультацій.

Між тим під час бійки в сесійному залі стало відомо, що в робочому кабінеті голови облради Анатолія Урбанського детективи ДБР почали обшук.

У ДБР офіційно підтвердили проведення обшуку. «Слідчі центрального апарату Державного бюро розслідувань проводять низку обшуків у приміщеннях Одеської обласної ради й Ізмаїльської міської ради. Обшуки проходять у рамках розслідування кримінального виробництва з розтрати бюджетних коштів, виділених на розвиток Ізмаїльського регіону», — йдеться в повідомленні ДБР на офіційному сайті.

За інформацією ДБР, протягом 2015—2019 років Одеською обласною радою виділялися кошти на розвиток Ізмаїльського району, в тому числі на такі об’єкти, як:

капітальний ремонт будинку культури;

капітальний ремонт дороги;

реконструкцію незавершеного будівництва загальноосвітньої школи;

капітальний ремонт дитячого садка в м. Ізмаїл;

капітальний ремонт дитячо-юнацької спортивної школи;

капітальний ремонт будівлі аеровокзалу «Аеропорт Ізмаїл.

До того ж на даний момент уже встановлено, що виділені на розвиток регіону бюджетні кошти було витрачено не за цільовим призначенням, оскільки зазначені будівельні роботи фактично не проводилися або проводилися не в повному обсязі. Крім того, підприємства, що брали участь у проведенні будівельних робіт, штучно визначалися переможцями в тендерних процедурах.

«Отримані бюджетні кошти в результаті переказувалися на рахунки компаній-нерезидентів України, які можуть бути пов’язані з керівництвом Одеської обласної ради», — повідомили в ДБР, уточнивши водночас, що розпорядженням і безпосереднім контролем над проведенням зазначених робіт займалися посадові особи Ізмаїльської міської ради.

Ці дії кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 КК України (присвоєння, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, здійснені в особливо великих розмірах або організованою групою).

Процесуальне керівництво в кримінальному виробництві здійснює Генеральна прокуратура України.

Унаслідок бійки в сесійному залі Анатолій Урбанський таки відкликав свою заяву про відставку. Депутати підтримали звільнення першого заступника голови Одеської облради Олега Радковського, котрий є керівником обласної організації БЮТ. Під час таємного голосування з 53 депутатів «за» проголосували 46 обранців, «проти» — п’ять, «утрималися» двоє.

У свою чергу О. Радковський подякував тим, хто його підтримав, і заявив, що залишається депутатом облради.