Про це повідомив його адвокат Олексій Барановський.

Наприкінці липня Барановський надіслав Карпюку посилку, яку не змогли видати через завелику вагу. Після цього адвокат зменшив вагу з 27 до 19 кг. Проте 19 серпня посилка знову повернулася назад із позначкою «адресат відсутній». На думку Барановського, ситуація з Карпюком нагадує випадок іще одного політв’язня Володимира Балуха, якого 16 серпня вивезли з колонії міста Торжка Тверської області.

«Можна було подумати, що Балуха просто переводять в іншу колонію, але річ у тім, що наприкінці минулого тижня з «Володимирського централу» зник мій підзахисний Микола Карпюк», — зазначив адвокат.

Захисники Балуха повідомляють, що його місцезнаходження не встановлено через офіційний гриф «для службового користування».

«У СІЗО № 2 «Бутирка» Балуха немає. Не припиняємо пошуки, не все так просто. Є тільки неперевірена і непідтверджена інформація, що він виїхав до Москви», — написав іще один адвокат Дмитро Дінзе у Фейсбуці.

Водночас Олексій Барановський припускає, що обох українців — Карпюка й Балуха — забрали з «насиджених місць» приблизно в той самий час, і це вселяє надію на швидке повернення деяких політв’язнів із Росії.

Нагадаємо, що Миколу Карпюка ще в 2016-му засудили в Росії до 22,5 року за звинуваченням у вбивствах російських громадян у Чечні в 1990-ті. Того ж року кримчанина Володимира Балуха затримали через нібито знайдені на горищі його будинку боєприпаси. Засуджений майже на 4 роки, у 2018-му українець отримав 5 років позбавлення волі за новою кримінальною справою.