Ділові кола України та Ізраїлю мають усі можливості, не чекаючи остаточної ратифікації Угоди про зону вільної торгівлі між нашими державами, істотно нарощувати товарообіг, ділові відносини, розвивати перспективні сектори — такі, як агровиробництво, машинобудування, інновації. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з представниками українських компаній — лідерів hіgh-tech. Зустріч відбулася за участі Прем’єр-міністра Держави Ізраїль Біньяміна Нетаньягу, інформує Урядовий портал.

«Я радий, що саме наші уряди мали можливість фіналізувати і завершити перемовини по Угоді про зону вільної торгівлі. Ми зняли візові бар’єри для наших громадян. А зараз ми започатковуємо економічний безвіз, причому говоримо про розширення ЗВТ на послуги, механізми спільного інвестування тощо, — наголосив Гройсман. — Саме тому я вже зараз закликаю наших бізнесменів збільшувати товарообіг. Наша синергія — в агросекторі, машинобудуванні, інноваціях. Ми можемо, використовуючи наші таланти й досвід, бути сильнішими разом». Ізраїль інвестував в економіку України понад 50 млн доларів, а угода про вільну торгівлю між нашими країнами відкриє нові можливості для ефективної реалізації наявного потенціалу в сфері торговельного та інвестиційного співробітництва, особливо в сфері IT та новітніх технологій, упевнений Володимир Гройсман.

Перед зустріччю з діловими колами глави урядів провели перемовини тет-а-тет. Про що саме йшлося під час бесіди, вони повідомили на прес-конференції. 

«Уже зараз можливо розширювати зону вільної торгівлі, зокрема й на послуги, забезпечувати механізми спільного інвестування. Я нещодавно, перед тим як фіналізували Угоду про зону вільної торгівлі, відвідував Ізраїль. Ми побачили, наскільки сьогодні є високорозвинена технологічно держава», — сказав Гройсман. 

«Ми хочемо, безумовно, збільшити співпрацю з вами. Ми говорили вчора з паном Президентом Зеленським та іншими особами, що ми зробимо дуже важливий крок, розширимо договір про вільну торгівлю між нами. Ми будемо співпрацювати над створенням спільних підприємств. Наші ізраїльські підприємці співпрацюватимуть з українськими підприємцями. Це буде найкраща співпраця, яку може мати Україна в цьому розумінні», — наголосив натомість Біньямін Нетаньягу.

Загалом сам Біньямін Нетаньягу вважає свій візит до України «історичним». До нього справді прикуто увагу медіа й українських, й ізраїльських. Саме тому розголосу набула протокольна помилка, яка сталася під час церемонії зустрічі подружжя Нетаньягу в Борисполі. Прем’єр Ізраїлю, вже знайомий з традиціями України, відламав шматочок хліба, яким подружжя зустріли біля трапу, вмочив у сіль і надкусив. Потім передав шматочок дружині Сарі, яка просто розпорошила хліб на землю.

Ця «помилка» набула такого розголосу в ЗМІ та соціальних мережах обох країн, що Біньямін Нетаньягу був змушений виступити зі спеціальним відеозверненням, яке називалося «Ви чули про хліб?». 

«Я перебуваю з історичним візитом в Україні, але сумніваюся, чи отримав би він освітлення в ЗМІ, якби не було «події з хлібом», — сказав прем’єр і послався на главу адміністрації Президента України, котрий запевнив: «Зрозуміло, що пані Нетаньягу не мала наміру проявити неповагу до України. Це повна нісенітниця». Прем’єр Ізраїлю зауважив, що його дружина навмисно підібрала для візиту вбрання в національних кольорах України — жовто-блакитних. І саме з поваги до України. «Знаєте, що я вам скажу? Якщо це потрібно, щоб звернули увагу на візит, який принесе договір про зону вільної торгівлі, то добре. Нехай так і буде», — сказав він і нагадав про «історичний візит прем’єр-міністра Японії в Ізраїль», котрий привів до грандіозного зростання японських інвестицій і який однак ніхто не висвітлював. «Говорили тільки, що останню страву подали в тарілках у формі туфлі», — посміявся Нетаньягу. «Схоже, ми винайшли спосіб привернути увагу. Продовжимо», — резюмував він.

Фото: president.gov.ua