«Я думаю, що питання «вісімки», з моєї точки зору, залежить від української кризи, її розв’язання», — заявив у понеділок президент Франції Еммануель Макрон під час спільної прес-конференції з президентом РФ Володимиром Путіним. За кілька днів до початку саміту «Великої сімки», який має відбутися 24—26 серпня у Біарриці, Макрон ще раз підтвердив, що питання «повернення до «вісімки», як і повернення до позитивних відносин між Росією і Євросоюзом, пролягає через вирішення конфлікту в Європі».

Президенти проанонсували, що зустріч у «нормандському форматі» на найвищому рівні може відбутися вже найближчими тижнями. Однак Путін заявив, що перед цим треба зробити низку кроків. «Треба це зробити врешті-решт, треба якось це оформити. Те ж саме стосується деяких інших питань, наприклад, питання, пов’язаного з амністією. Є низка питань, про які ми маємо домовитися», — зазначив він. «На мій погляд, потрібно домагатися того, про що ми домовлялися раніше», — сказав Путін. При цьому він зазначив, що його перші контакти з Володимиром Зеленським «вселяють певний оптимізм», передає агенція AFP. 

«Прихід до влади президента Зеленського — це реальна зміна ситуації. І ми бачимо нові можливості в саміті в «нормандському форматі» вже в наступні кілька тижнів», — заявив також Емманюель Макрон.

До зустрічі Макрона і Путіна в світі ставлення неоднозначне. Так, кореспондент «Українського тижня» у Франції Алла Лазарева повідомила: «Українці, балтійці, грузини Франції звернулися до керівника держави з відкритим листом. «Ми не розуміємо цього запрошення, як і позиції Франції щодо відновлення права голосувати для російської делегації в Раді Європи», — йдеться в ньому. Французькі медіа пояснюють таке, як вони кажуть, «залицяння» Макрона до Путіна тим, що Франція і ЄС хочуть утримати

Росію як бізнес-партнера, а Москва маневрує тим, що може знайти цікавіші ринки в Китаї, інформує «Радіо Свобода». В Росії працює майже 500 французьких компаній, і загальна сума французьких інвестицій у Росії сягає 17 мільярдів євро. Мовляв, Макрон вірить в те, що можна «винайти нову архітектуру безпеки і довіри між Росією та ЄС».

Коментуючи розгін опозиційних мітингів у Москві, Макрон нагадав, що він особисто виступав за повернення Росії до ПАРЄ, і закликав росіян не забувати, що вони мають право захищати свої права через Європейський суд з прав людини.

Щодо іншого права — на чесну інформацію, то тільки через одинадцять днів після вибуху під Северодвінськом глава Росії прокоментував цю подію. «Жодної загрози там немає, і жодного підвищення (радіаційного. — Ред.) фону там теж не існує. Туди були направлені експерти, зокрема незалежні експерти, які контролюють ситуацію. Я ці доповіді отримую... Серйозних змін там немає, але превентивні заходи вживаються, щоб не було жодних несподіванок», — заявив він. «Люди, які загинули, виконували надважливу функцію, всі вони будуть представлені до нагород».

Натомість голова Організації договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань Лассина Зербо опублікував у Твіттері анімовану карту з вірогідним розльотом радіонуклідів після вибуху ракети на полігоні під Северодвінськом у Росії. На карті добре видно рух хмари, яка 15 серпня зачепила навіть Україну.