«Зрозуміло, що ви будете реалізовувати свою політику, як бачите, це абсолютно нормальна практика. Але ми повинні показати, що комітет зробив протягом каденції, що є в роботі і як ми бачимо подальшу роботу. Адже та галузь, якою ми займаємося, на мою думку, є ключовою», — наголосив Перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський (на знімку вгорі ліворуч), додавши, що і народні депутати восьмого скликання, і представники секретаріату комітету завжди готові підставити плече новообраним парламентаріям. «Принцип дуже простий: не нав’язуйся, але і не відмовляйся», — додав депутат.

За словами О. Співаковського, твердження, що освіта і наука перебувають у зоні соціальної політики, є помилковим. «Наука та освіта точно не перебувають лише в зоні соцполітики. Певні елементи є, але загалом це інноваційна діяльність. Тому я вітаю рішення, що тепер у віданні комітету є наука, освіта та інноваційна діяльність. Проте дуже шкода, що ви віддали інтелектуальну власність. Бо один із великих недоліків, які ми маємо в системі вищої освіти та академії наук, галузевих академій наук, є те, що такого ресурсу, як інтелектуальна власність, немає», — зауважив перший заступник голови комітету.

Він розповів новообраним народним депутатам про головні напрями роботи комітету, наголосивши на одному з досягнень — ухваленні закону про наукову та науково-технічну діяльність.

«На мій погляд, це дуже сучасний закон, який насамперед фіксує обов’язки держави щодо сприяння роботі, а з другого боку, дає необхідний інструментарій — грантовий інструментарій доступу до фінансових ресурсів. Бо адміністративна команда, яка є в університетах, на жаль, не дає молодим стартовим науковцям можливості мати доступ до фінансових ресурсів», — наголосив народний депутат. Проте він визнав, що виконання закону про наукову та науково-технічну діяльність пробуксовує. Що передусім пов’язано з тим, що більша частина талановитої наукової молоді покидає країну. «Що ми могли зробити як комітет? Ми провели через парламент рішення щодо 30 стипендій та 30 премій Верховної Ради для найталановитішої молоді України по 120 тисяч. Буде більше, бо ми прив’язали суму до прожиткового мінімуму. Але це крапля в морі. Цю роботу потрібно продовжити», — зауважив О. Співаковський.

Водночас парламентарій застеріг новообраних депутатів від ухвалення рішень через коліно.

«Усе, що робиться без відкритих прозорих обговорень, матиме свої наслідки», — сказав він, додавши, що приймати рішення потрібно через компроміс, тоді система працюватиме і закон буде підтримуватись.

Акцентував увагу перший заступник глави комітету і на питаннях, ухвалених у першому читанні. Це, зокрема, законопроект про повну середню загальну освіту. Депутат наголосив також на необхідності ухвалення таких законопроектів, як: про фахову передвищу освіту, про освіту дорослих, про дошкільну та позашкільну освіти. Адже освіченість — це бар’єр для зомбування, переконаний О. Співаковський. Крім того, він порадив новообраним депутатам проводити виїзні засідання комітету, що дає можливість дізнаватися думку людей на місцях з того чи іншого питання, а під час обговорень у комітеті створювати відкриті майданчики, залучаючи якомога ширше коло фахівців та експертів.

Новообраних народних депутатів цікавили, зокрема, питання виконання Коаліційної угоди в частині повноважень Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти та як вибудовувалась співпраця парламентаріїв із профільним міністерством та адміністрацією Президента. Майбутні депутати подякували Олександру Співаковському за відверту і корисну розмову. Крім того, вони познайомилися з працівниками секретаріату комітету та зоною відповідальності кожного з них.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.