Це найбільша святиня нашого народу

З усієї області майстрині привезли обрядові хліби і короваї з нового урожаю. На огляд учасників свята їх виставили на вишитих рушниках. Експозицію розташували на майданчику при вході до музею. Випічку прикрасили дідухами, що пахнуть свіжоскошеним колоссям. Тут же — кошики достатку, наповнені дарами ланів і садів, букети осінніх квітів, серед яких найбільше запашних чорнобривців.

Із такою щедрістю і багатством рідної землі страшним контрастом сприймаються експонати комунального закладу «Музей Хліба». Саме з їх огляду розпочалося свято. Жменька проса у пляшці з голодних років, черствий сухарик із блокадного міста на Неві, інші експонати нагадали про штучний Голодомор тоталітарного режиму, про голодні воєнні дні.

— Не віриться, що таке могло бути на нашій багатій землі, — зазначила директор Обласного центру народної творчості Тетяна Цвігун, одна з організаторів свята. — Не маємо права забувати про страшні сторінки нашої історії. Саме тому вже 11-й рік поспіль проводимо свято «Народу вічний оберіг».

Ще один урочистий захід поєднали з традиційним святом Хліба — відзначили кращих жниварів. На свято обжинок районна влада запросила аграріїв з усіх господарств Козятинщини. Голова Козятинської райдержадміністрації Юрій Слабчук привітав хліборобів із щедрим ужинком та нагородив передовиків. Яке ж свято без пісні! Номери художньої самодіяльності дарували творчі колективи.

Традиційно на святі визначають кращі обрядові хліби та короваї. А цього року конкурс розширили — ще й назвали переможця, який представив на святі кращий пиріг.

— Слово «Хліб» я б пропонувала писати з великої літери, — каже одна з учасниць свята. — Бо це найбільша святиня нашого народу.

Фото з сайту Вінницької ОДА.