Як повідомили в прес-службі апарату Верховної Ради України, програмою візиту передбачено участь Андрія Парубія у Третій міжнародній конференції «Президента Валдаса Адамкуса».

Як наголошують литовські видання, учасники конференції мають намір обговорити питання в області енергетичної безпеки, в тому числі можливість створення коаліції проти атомної електростанції, що будується в білоруському Островці росіянами, яку Литва розглядає як екологічну та економічну загрозу. Місто Островець розташоване за 50 кілометрів від столиці Литви. Генпідрядником будівництва є «Атомстройекспорт», що входить в «Росатом». Перший енергоблок станції планують ввести в експлуатацію в 2019 році, другий — у 2020 році. Литва висуває претензії до БелАЕС практично з моменту прийняття Мінськом рішення про її будівництво. Парламент цієї країни ухвалив рішення, що електростанція несе «загрозу для національної безпеки» республіки. Мінськ, у свою чергу, гарантує, що атомна станція відповідатиме найвищим стандартам безпеки.

Крім того, у рамках візиту до Литовської Республіки Андрій Парубій має зустрітися зі Спікером Сеймаса Литовської Республіки Вікторасом Пранцкєтісом, депутатами Сеймаса—членами неформальної групи підтримки України у литовському парламенті «Pro Ukraine».