Послідовність та системність є ключовими чинниками успіху України на шляху фундаментальних перетворень і змін. На цьому під час учорашнього засідання уряду наголосив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Зачепивши поточний стан справ в економіці, соціальній сфері, освіті, медицині, оборониі він назвав 12 пріоритетів, які потребують посиленої уваги в роботі нового уряду.

«Для нас важливо, щоб усе те, що було зроблено, мало своє продовження. Досвід багатьох країн, у тому числі європейських, показує: якщо ухвалені рішення системно реалізуються, тоді буде результат», — сказав Володимир Гройсман, додавши, що країні є чим пишатися.

У цьому контексті він нагадав, що чинний уряд запровадив нову традицію — підготовку так званих перехідних книг та публічне визначення пріоритетів розвитку країни. «Ми заклали фундамент, спираючись на який, новий уряд може успішно рухатися вперед», — зазначив прем’єр.

На підтвердження своїх слів він навів низку макропоказників, яких удалося досягти останнім часом. Так, обсяг міжнародних резервів досяг 21,8 мільярда доларів США, інфляція знизилася до однозначних показників, курс національної валюти залишається майже незмінним з 2016 року, а обсяг боргу зменшився з майже 80 відсотків ВВП до 60 і продовжує зниження. Водночас економіка у другому кварталі демонструє зростання в 4,6 відсотка.

«Нам потрібно приділяти увагу економічному зростанню. До того ж зростати потрібно в півтора-два рази більше, ніж нині. І зробити таке зростання сталим», — сказав Володимир Гройсман, зауваживши, що запорукою досягнення цієї мети стане залучення інвестицій, а це можливо за умов формування сприятливого ділового клімату: «Діючий уряд забезпечив зростання позицій України в рейтингу Світового банку Doing Business. Якщо швидкість цього руху не втрачати, то країна зможе ввійти до ТОП-30 кращих країн світу за легкістю ведення бізнесу».

Серед інших напрямів, які важливо зберегти як пріоритетні, прем’єр назвав оновлення судової системи, підтримку інновацій, інфраструктурну розбудову України, особливо в сегменті дорожнього господарства, децентралізацію — в контексті зміцнення громад і посилення можливостей місцевого самоврядування, зростання соціальних стандартів — передусім доходів громадян.

«Не менш важлива енергетична незалежність. Закладені нашим урядом можливості видобутку власного газу мають бути реалізовані, — зазначив В. Гройсман. — Не можна відмовлятися і від змін, які ми започаткували в освіті. Ми створили 85,5 тисячі місць у дитячих садочках. Наступного року черг до дитячих садків не має бути. Ми започаткували роботу Нової української школи. Без якісної освіти ніякого економічного зростання не буде».

Так само, впевнений Володимир Гройсман, не можна відмовитися від реформи системи охорони здоров’я. «Поганий стан цієї сфери — це не наслідок змін, це причина, через яку зміни потрібно продовжувати»,— наголосив він.

Окремо прем’єр попросив приділити увагу питанням національної пам’яті. «Це основа України як держави. Потрібно завершити будівництво Меморіалу жертвам Голодомору. Доцільно залишити й проект культурної децентралізації, розвивати і підтримувати кіно.

Зупинившись на темі оборони й безпеки, Прем’єр-міністр зауважив, що важливо зберегти принаймні дві речі: обсяг фінансування на рівні не менш як 5 відсотків ВВП та проекти модернізації війська та служб внутрішньої безпеки, насамперед ДСНС.

Водночас стратегічним пріоритетом він назвав подальшу інтеграцію з Європейським Союзом. «Вважаю, що за підтримки українського парламенту стосовно євроінтеграції можна рухатися набагато швидше. Є пакети законів, вони підготовлені спільно з нашими європейськими партнерами, важливо швидко їх прийняти, підписати, втілити в дію і тоді ми матимемо якісний результат», — переконаний глава уряду. Крім того, зауважив він, «зважаючи на тренди, які відбуваються у світі, треба забезпечувати, і це в першу чергу стосується МЗС, консолідацію всіх міжнародних партнерів по Європейському Союзу щодо протидії російській агресії. Це надзвичайно важливе питання, яке потребує консолідації всього демократичного світу».

Насамкінець зауваживши, що новий уряд звичайно ж матиме своє бачення роботи, прем’єр наголосив: «Дуже важливо, щоб ціль успішної України була досягнута. У цьому питанні як Прем’єр-міністр бажаю успіхів новому уряду, парламенту, Президенту. Оскільки успіх України — це успіх українців. Тому маю надію, що все підготовлене нами буде корисне для нового уряду і буде використано на користь нашої держави та громадян».