Учора Москву відвідав міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас. Перед початком візиту міністр закликав Росію зайняти конструктивну позицію в зусиллях зі встановлення миру на сході України, повідомило агентство dpa.

«Нарешті з’явилося сподівання на світло в кінці тунелю в таких питаннях, як режим припинення вогню, відведення військ і втілення Мінських домовленостей», — заявив міністр. «Тепер всі сторони повинні продемонструвати готовність до діалогу та дій, інакше в цьому конфлікті й надалі будуть гинути люди», — сказав він. «Зараз у нас з Росією принципові різні погляди в різних сферах. Ми повинні про це говорити, адже тільки за умови залучення Москви до важливих міжнародних тем можна досягти результатів», — цитує Мааса DW. На думку міністра, це вимагає прямої розмови і відкритої дискусії з Росією.

Якою саме була ця дискусія і про що домовилися в Москві, коли верстався номер, відомо не було. Зустріч з російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим було заплановано на вечір.

Тенденції свідчать: попри те, що Росія досі не виконала жодну з поставлених вимог для того, щоб санкції, накладені на країну після того, як вона анексувала в України Крим і розв’язала війну на Донбасі, Європа і Сполучені Штати готові йти на поступки у відносинах із РФ. Так, з РФ було знято санкції, накладені Парламентською асамблеєю Ради Європи. Президент Франції Еммануель Макрон під час спільної з Путіним прес-конференції підтвердив, що він був одним з ініціаторів повернення делегації РФ до сесійної зали ПАРЄ, що в Україні сприйняли як «прощення» Росії її агресивної політики стосовно нашої держави.

Після завершення візиту журналістка CNN Кайлі Атвуд, посилаючись на джерела в адміністрації президента США, повідомила, що президенти Франції та Сполучених Штатів провели телефонну розмову, аби обговорити деталі найближчого саміту «Великої сімки», який почнеться цієї суботи у Франції. Під час бесіди Макрон запропонував запросити Росію на зустріч у наступному році. І Трамп, за словами журналістки, погодився. До речі, наступний саміт проходитиме саме в США. Очікується, що цю тему обговорюватимуть під час саміту у Франції.

Сам Дональд Трамп увечері 20 серпня, виступаючи перед журналістами, висловився за повернення Росії до цього формату перемовин. «Гадаю, було б набагато доречніше, якби Росія була серед членів, зокрема «Великої вісімки», тому що багато питань, які ми обговорюємо, стосуються Росії», — цитує президента США dpa.

Тим часом учора німецький уряд виступив проти ідеї повернення РФ до «Великої сімки».

Нагадаємо, що Росію вигнали з формату «Великої вісімки» 2014 року — після окупації нею Криму та початку воєнного конфлікту на сході України.