Президент США Дональд Трамп скасував візит до Данії, який було заплановано на початок вересня, оскільки Копенгаген не має бажання обговорювати з ним продаж Гренландії.

16 серпня The Wall Street Journal повідомив, що Дональд Трамп нібито хоче купити острів Гренландія, який належить Данії. «Пан Трамп з різним ступенем серйозності неодноразово висловлював інтерес до купівлі покритої льодом автономної данської території між Північною Атлантикою і Північним Льодовитим океаном», — написало видання, зазначивши, що Трамп розпитував радників, чи можуть США придбати Гренландію, і з цікавістю слухав обговорення багатих ресурсів острова та його геополітичного значення. За словами двох людей з оточення президента, він попросив свого радника в Білому домі вивчити цю ідею.

20 серпня, коментуючи Fox News чутки про купівлю Гренландії, Трамп визнав, що його адміністрація розглядає таку можливість. «По суті, це велика угода з нерухомістю». Він упевнений, що в такий спосіб США тільки допоможуть Данії. «Це дуже шкодить Данії, бо вони втрачають майже 700 мільйонів доларів на рік», — сказав президент. «Таким чином, вони зазнають втрат, а для Сполучених Штатів стратегічно це було б непогано. І ми — великий союзник Данії, ми допомагаємо Данії, ми захищаємо Данію», — сказав він. При цьому Трамп повідомив, що має намір поїхати до цієї країни і обговорити питання купівлі, хоча, за його словами, воно не буде питанням номер один.

У Данії на такі плани Дональда Трампа відреагували по-різному: від усмішки до обурення. У Сполучених Штатах до перспективи придбання Гренландії також поставилися не дуже серйозно. Джерела в оточенні президента підтверджували американським ЗМІ, що Трамп справді говорив про такий намір, але ніхто, зокрема й сам Трамп, не ставився до цього серйозно.

Проте після того, як прем’єр-міністр Метте Фредеріксен однозначно заявила, що ідея продажу Гренландії Сполученим Штатам є абсурдною, Дональд Трамп оголосив про скасування його візиту до Данії, хоча ще кілька днів тому запевняв, що купівля острова не є головною метою відвідання країни. «Данія — дуже особлива країна з неймовірними людьми, але, ґрунтуючись на коментарях прем’єр-міністра Метте Фредеріксен, що вона не зацікавлена в обговоренні покупки Гренландії, я відкладу нашу зустріч, заплановану через два тижні, на інший час», — написав він у Твіттері.

«Прем’єр-міністр зуміла заощадити чимало коштів і зусиль як для Сполучених Штатів, так і для Данії, проявивши таку прямолінійність. Я дякую їй за це і з нетерпінням чекаю зустрічі з нею коли-небудь у майбутньому», — додав Трамп.

Тим часом данський політикум активно коментує наміри Трампа. Данська газета Ekstra Bladet опублікували реакцію депутатів та представників провідних політсил. Зокрема, депутат Майкл Ааструп заявив: «Гренландія не продається! Часи, коли легко можна було купити землю і людей, щасливо минули». «Маю сказати, як є: ідея продажу Данією 50 тисяч громадян Сполученим Штатам є абсолютним божевіллям», — наголосив у свою чергу речник Данської народної партії Гренландії Сорен Есперсен. «Якщо він справді вважає, що можна придбати цілу країну і цілий народ, це багато говорить про Трампа. Гренландія — це гренландці, і це не ХІХ століття. Не продається», — заявила депутат і лідер Червоно-зеленого альянсу Данії Пернілл Скіпер, повідомляє «Європейська правда».