У понеділок, за повідомленням усіх турецьких телеканалів та інформагентств, літаки ВПС Сирії обстріляли колону танків та іншої бронетехніки збройних сил Туреччини в сирійській провінції Ідліб. Вона прямувала по шосе Дамаск — Алеппо до міста Хан-Шейхун, де розміщено турецький спостережний пункт №9. Міністерство національної оборони Туреччини офіційно повідомило, що в результаті обстрілу загинули три мирні жителі, а ще 12 сирійців було поранено.

Грецьке видання Zougla, яке також сповістило про цей інцидент, зазначило, що поруч «зовсім випадково» у цей момент виявилися російські винищувачі. Коли вони з’явилися, колона припинила рух, щоб не спровокувати російських льотчиків на нові обстріли. Це видання, з посиланням на свої джерела в сирійській організації з прав людини, висловило думку, що по турецькій колоні стріляли переважно саме російські літаки, які вели полювання на польового командира сирійських повстанців Файлака аль-Сама з «Фронту національного визволення Сирії». Ця організація веде боротьбу проти режиму Башара Асада й підтримується Анкарою, тоді як Росія знищує всіх, хто намагається змістити сирійського диктатора. Файлак аль-Сам їхав на автомобілі з невеликою групою повстанців попереду турецької колони бронетехніки, щоб показати дорогу. Під час обстрілу він загинув одним із перших.

Офіційна Анкара виступила із заявою, у якій «рішуче засуджує атаку режиму Асада на конвой ЗС Туреччини в «зоні деескалації», що суперечить домовленостям і духу співробітництва з Росією по Сирії і призвела до загибелі мирних жителів. У ній наголошується, що, «незважаючи на всі переговори з російською стороною, атаки режиму Асада в «зоні деескалації» тривають».

Через це турецький спостережний пункт №9 може бути відрізаний від шляхів постачання. Для забезпечення його безпеки, збереження шляхів постачання і запобігання загибелі мирних жителів 19 серпня 2019 року за узгодженням з російською стороною збройні сили Туреччини направили конвой з додатковими силами в спостережний пункт №9. О 8.55 по конвою було завдано авіаудару…

«Туреччина очікує від російської сторони вживання заходів для запобігання повторенню подібних подій у майбутньому», — йдеться в повідомленні.

Сирійський телеканал Syria.TV озвучив точку зору щодо цього інциденту свого міністерства закордонних справ. У повідомленні зазначається, що Туреччина направила до Ідліба колону зі зброєю і боєприпасами для бойовиків, які засіли в місті Хан-Шейхун. Саме його в той час штурмувала сирійська армія за підтримки російських та іранських військ.

У відповідь міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу порекомендував режиму Асада не гратися з вогнем. «Туреччина вживе всіх необхідних заходів щодо забезпечення безпеки своїх військових», — наголосив він. І додав, що після обстрілу конвою Туреччина вийшла на контакти з російською стороною на всіх рівнях з питання безпеки спостережних пунктів. І не переміщатиме свій пункт №9 до іншого місця.