Посол України в Литві Володимир Яценківський, Голова Верховної Ради Андрій Парубій, спікер Сейму Литовської Республіки Вікторас Пранцкєтіс, народний депутат Ганна Гопко, депутат Сейму Емануеліс Зінгеріс.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій перебуває з візитом у Литовській Республіці, де бере участь у Третій міжнародній Конференції «Президента Валдаса Адамкуса». Щорічна конференція Президента Валдаса Адамкуса — найпрестижніша стратегічна щорічна подія, що організовується у серпні для відзначення Дня чорної стрічки як Європейського Дня Пам’яті. Захід збирає політичних діячів, журналістів та політичних аналітиків з усієї Європи та США, щоб обговорити теми, важливі не лише для Східної Європи, але й для всього трансатлантичного співтовариства.

Нагадаємо, під час Першої Конференції Президента Валдаса Адамкуса в 2017 році було обговорено питання необхідності регіонального керівництва. У 2018 році Конференція була зосереджена на європейському майбутньому Росії та стратегічному трансатлантичному порядку денному, спрямованому на відновлення нашої протидії. Особливістю Балтійського регіону є його воля та лідерство у зусиллях, спрямованих на захист загальних трансатлантичних цінностей демократії та свободи. Зважаючи на це, 22—23 серпня 2019 року пропонується обговорити питання партнерства трансатлантичного енергетичного співробітництва, а також необхідність нової, більш ефективної стратегічної Східної політики.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій на брифінгу для журналістів, зокрема, наголосив, що про повернення Російської Федерації до G8 можна говорити лише після припинення агресії в Україні і повернення Криму.

Назвавши Литву другом України, яка завжди нас підтримувала, глава українського парламенту акцентував увагу на наших спільних діях щодо недопущення РФ у ПАРЄ.

«Я залишаюсь народним депутатом і докладатиму максимум зусиль, щоб дружні стосунки України і Литви тривали й надалі», — наголосив Андрій Парубій.

Програмою візиту також передбачено зустрічі Андрія Парубія зі Спікером Сеймаса Литовської Республіки Вікторасом Пранцкєтісом і депутатами Сеймаса — членами неформальної групи підтримки України у литовському парламенті «Pro Ukraine».