У парламенті триває робота над формуванням персонального складу профільних комітетів. Представники партій меншості обстоюють своє право на квотний розподіл і представництво у керівному складі комітетів. 

На цьому, зокрема, наполягають члени партії «Опозиційна платформа — За життя». «Закріплення за опозиційними парламентськими фракціями контрольних функцій є загальноприйнятим у цивілізованому світі механізмом здійснення демократії, а обрання представників опозиції на керівні посади в парламентських комітетах — не лише умова забезпечення прав меншості, а й данина демократичним традиціям парламентаризму», — йдеться у повідомленні, розміщеному на офіційному сайті цієї політичної сили.

Представники «Опозиційної платформи — За життя» вважають, що мають очолити комітети з питань прав людини, свободи слова та соціальної політики. Першими заступниками мають бути в комітетах з питань бюджету, антикорупційної політики, місцевого самоврядування. Також тут претендують на посади заступників голів комітетів з питань зовнішньої політики, енергетики, правоохоронної діяльності, економічного розвитку, фінансів та інтеграції з ЄС. І на місця секретарів у комітетах з питань правової політики, Регламенту та гуманітарної політики.

У «Європейській солідарності» продовжують турбуватися з приводу скорочення комітету з питань європейської інтеграції. Мовляв, дії «Слуги народу» дають підстави вважати, що цей напрям не буде пріоритетним для правлячої партії. Хоча раніше і від новообраного Президента, і від представників майбутньої парламентської більшості лунали заяви про те, що рух до Європейського Союзу є основним для нашої країни. Однак скорочення складу комітету до мінімальної кількості народних депутатів свідчить, що це не так, наголошує віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції і майбутній депутат від «Європейської солідарності» Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Не такі активні в обстоюванні свого представництва в комітетах члени «Батьківщини» та «Голосу». Заяв з цього приводу від них немає, коментувати ситуацію майбутні парламентарії не поспішають. А в «Слуги народу», схоже, вже зосереджені на формуванні уряду. Так, за словами Давида Арахамії, цілком імовірно, що 29 серпня, коли Верховна Рада дев’ятого скликання розпочне свою роботу, стане відоме й прізвище майбутнього Прем’єр-міністра. Обговорюють у партії і склад майбутнього Кабміну.

Точно відомо, що квотного принципу в його формуванні не дотримуватимуться. Д. Арахамія, спілкуючись із журналістами, заявив у цьому контексті, що нині країні не потрібні такого роду «договорняки». Він стверджує, що уряд може бути суто технократичним, а не партійним чи політичним. Водночас, майбутній народний депутат каже, що представники інших політичних сил не поспішають подавати свої списки можливих кандидатів на урядові посади і аргументують це так: «Хочемо, щоб ви несли відповідальність». За таких обставин у «Слузі народу» не вважають необхідним «щось погоджувати» зі своїми опонентами, а просто висловлюють готовність нести цю відповідальність. Прокоментував Д. Арахамія і заяви про те, що нібито більшість узурпує владу під час розподілу комітетів. «Якщо це виглядає як узурпація, то це точно демократична узурпація, — каже він. — Бо це вибір наших обранців. Це може виглядати як завгодно, але 60 відсотків — це те, за що проголосували наші виборці».