Його вчинок викликав неоднозначну оцінку в земляків. Одні схвалюють дії чоловіка, другі, навпаки, засуджують їх. «Він молодчина! Врятував хлопця від тюрми», — стверджують одні. «Ага, через таких жалісливих злодіям — воля», — кажуть інші. Що розповідає з цього приводу постраждалий?

Могилів-Подільський міськрайонний суд розглянув справу про крадіжку легкового автомобіля. Її особливість у тому, що постраждалий просив не карати злодіїв. Саме цей факт мав значення для прийняття рішення суддями. Крадія засудили на чотири роки позбавляння волі, але не відправили за ґрати. Його звільнили від відбування покарання з дворічним іспитовим терміном.

Прошу суд не відправляти винних за грати

Співрозмовник кореспондента «Голосу України», постраждалий чоловік на ім’я Микола, просить не називати в публікації його прізвище.

Каже, навіть друзі, знайомі в один голос переконували, щоб вимагав на суді найсуворішого покарання для злодіїв. Але він не став калічити життя 20-річному хлопцеві. «Можна тільки здогадуватися, який би він вийшов із тюрми, — каже пан Микола. —

Інших підстав не відправляти за ґрати злодія в мене не було».

Поліція розшукала легковик, встановила крадія. Під час досудового розслідування його мати плакала в телефонну слухавку: «Благаю вас, врятуйте сина від тюрми! Пробачте йому!»

Він запропонував зустрітися. Під час розмови дізнався, що організатор крадіжки закінчив місцевий коледж. Разом із ним у ту ніч були троє неповнолітніх. Одна з них — дівчина, учениця коледжу. Казали, що вона стояла на шухері, поки інші відкочували машину 
з-під будинку.

Усі вони приїхали до міста з одного із сіл сусіднього району. У судовому засіданні стало відомо, що злодій уже притягався до кримінальної відповідальності. Але судимості на час крадіжки вже не мав. Нині ніде не працює. Щоб не втягувати у кримінал неповнолітніх, давав свідчення так, що вони нібито не знали про крадіжку. Чоловік припускає, що з такою версією допоміг адвокат.

— Моя совість чиста, — повторює власник автівки. — Що вони там казали, то вже їхня справа. Так само, як і те, чи утримається цей 20-річний хлопець надалі від спокуси ще щось красти.

Одним ключем відкрив чотири «Жигулі»

Автомобіль у могилівчанина викрали вночі 10 квітня. Чоловік проживає в центральній частині міста. Залишає авто під вікном своєї квартири на першому поверсі. О шостій ранку прокинувся, виглянув на вулицю. Машини не побачив. Подумав, що припаркував в іншому місці. Однак ні у своєму дворі, ні в сусідніх не знайшов «четвірку».

Після викрадення компанія влаштувала нічну прогулянку містом, а потім сховала машину в одному з безлюдних місць.

Наступної ночі «герой» знову вийшов на «полювання». З тією само компанією. Відкрили ще три «Жигулики» і познімали з них акумулятори.

На суді 20-річний хлопець знову пояснив, що все це тільки його рук справа. Мовляв, друзі на той час уже пішли спати.

Крадене продавав. Наприклад, за акумуляторну батарею і «запаску» з украденої «четвірки» виручив 700 гривень.

На запитання, чому зазіхав саме на автомобілі марки «ВАЗ», пояснив, що їх легко відкривати. Одним ключем відкрив дверцята чотирьох автомобілів — 21043, 21013, 2107, 21053.

Не бійся підійти, ніхто тебе не битиме

Коли мама злодія напросилася на зустріч із паном Миколою, він сказав, щоб із нею був синочок. За словами співрозмовника, треба було бачити цю ситуацію. Мати підійшла до чоловіка, а син залишився осторонь. Стояв з опущеною головою, час від часу зиркав з-під лоба.

— Підійди ближче, не бійся, ніхто тебе не битиме, — звернувся до нього чоловік.

Далі розмова відбувалася в кафе. Постраждалий замовив каву.

— Розкажи, як усе було тієї ночі, — звернувся до злодія. Просто хотів побачити, яка він людина.

Постраждалий навіть агітував свого кривдника зайнятися спортом. Хлопець був здивований, що чоловік, якому вже за 60, ходить у спортзал, виступає на змаганнях серед ветеранів.

Пану Миколі відшкодували завдані збитки. Він у свою чергу написав до суду заяву, що не має претензій і що йому повернули втрачене.

На цьому історія з крадіжкою червоної «четвірки» завершилася. Але тільки в суді. Нині її переповідають у місті.

— Не очікував на таку реакцію людей, — каже він. — Але то все слова, емоції. Ще раз повторюю: не шкодую про прийняте рішення.

Факт

Статистика: найчастіше крадуть «ВАЗ»

За інформацією відділу комунікації Вінницької обласної поліції, за шість місяців 2019 року в області викрали 84 одиниці різних видів транспортних засобів (ТЗ), з них 49 автомобілів.

За весь 2018 рік було 99 крадіжок транспорту, з них 52 автомобілі; 25 викрадених ТЗ знайдено і повернуто власникам у нинішньому році, 33 — у минулому.

Найчастіше викрадають автомобілі «ВАЗ» та скутери. Коли готувався матеріал, із поліції повідомили, що отримали заяви про викрадення ще двох моторолерів.