Голова Делятинської ОТГ Богдан Клим’юк та директор Чорнопотоківського ліцею Михайло Струк (зліва направо): справа з довгобудом зрушила з місця.

 


Школу в Космачі добудовують.
 


Івано-Франківськ розбудовується.

Фото автора.

 

Висотні крани на околицях Івано-Франківська та навіть у центрі — звична картина. Багатоповерхівки виростають як гриби після дощу. Будують масивами, цілими містечками. Сучасне комфортабельне житло, інфраструктура — такі мікрорайони привабливі насамперед для молоді. Є різні схеми стимулювання придбання нових квартир. Забудовники пропонують відтермінування сплати та істотні знижки в разі виплати всієї суми.

Дві третини сімей мають власне житло

Кошти у спорудження нових будинків активно вкладають заробітчани. Насамперед — учорашні сільські жителі. Буває, що всі квартири в під’їзді чергової франківської багатоповерхівки викуповують мешканці одного населеного пункту. Значна частина квартир навіть після здачі будинків у експлуатацію залишається незаселеною. Їхні власники перебувають здебільшого за кордоном. Вкладення заробленого в нерухомість вважається доброю інвестицією у майбутнє. Вартість вторинного житла падає.

Трикімнатну «хрущовку» в Івано-Франківську можна придбати навіть за 15 тисяч доларів США. Звісно, її треба реконструювати, проте молоді сім’ї приваблює дешевизна, вони роблять зі старого сучасне помешкання або ж відкривають якийсь бізнес.

За інформацією головного управління статистики в області, торік прийнято в експлуатацію 404 тис. м2 загальної площі житлових будівель нового будівництва, або 294 м2 у розрахунку на тисячу осіб постійного населення (в середньому по країні — 206 м2). За обсягом прийнятих в експлуатацію житлових будівель загалом та в розрахунку на 1000 осіб Івано-Франківщина посіла сьоме місце серед регіонів держави.

За даними вибіркового обстеження, майже половина сімей Прикарпаття має трикімнатне житло. Кожне четверте домогосподарство проживає в окремій квартирі, 73,8% — в індивідуальному будинку або його частині.

Крани просяться в небо

Застій у сфері будівництва, який спостерігався в обласному центрі років із п’ять тому, тепер у минулому. Тоді, коли національна валюта знецінилася втричі, будівельні крани стояли нерухомо, ніби завмерлі свідки обвалу галузі. Та й криза була, невідомість — через початок російської агресії на сході країни.

Будівельна галузь на Прикарпатті нині є однією із провідних, яка нарощує та модернізує виробничі потужності, зводить житло, об’єкти соціальної, культурної та комунальної сфери. За інформацією обласного управління статистики, у створення валової доданої вартості внесок будівельних підприємств становить 4—8%. Торік виробничу діяльність здійснювали 1149 підприємств, з яких 24 — середні, 1125 — малі. Частка юридичних осіб — понад половина.

У 2018 році підприємства будівельної галузі освоїли два мільярди гривень капітальних інвестицій, а це майже чверть загальнообласного обсягу. Значною є частка іноземного капіталу з 15 країн. Найбільше — від нерезидентів Австрії та Нідерландів.

Торік виробництво будівельної продукції проти 2017-го зросло на 18% і сягнуло 3,3 млрд грн. За цим показником область посіла восьме місце серед регіонів країни. Прийнято в експлуатацію низку невиробничих будівель нового будівництва, зокрема в галузі машинобудування та металообробної промисловості, лісової, деревообробної та целюлозно-паперової промисловості, будівельної індустрії, виробництва будівельних матеріалів та виробів, офісні і торговельні будівлі, складські приміщення, будівлі сільськогосподарського призначення. Частка робіт, виконаних на будівництві інженерних споруд, становила майже 60% від загального обсягу, нежитлових будівель — 25,7%, житла —15,1%.

Один мешканець на всю вулицю

Звична картина в селах та навіть райцентрах — занедбані будинки та присадибні ділянки. Буває, що на колись людну вулицю залишилося кілька мешканців, та й то стареньких. Тенденція із виїздом людей працездатного віку за кордон та вкладення заробленого в нерухомість у великих містах призвела до різкого зниження попиту на житло у малих населених пунктах. Добротну хату тут можна придбати за безцінь. Нове будівництво майже не ведеться. Якщо вдається зрушити з місця якийсь довбгобуд — то вже великий прогрес. Як, приміром, спорудження школи в селі Чорний Потік Делятинської ОТГ. На її добудову спрямували всі кошти інфраструктурної субвенції об’єднаної громади. Так само — в Космачі Косівського району, де надійшли кошти із держбюджету.

Звісно, урбанізація — світовий процес, і наша країна — не виняток. Як це відобразиться невдовзі на економіці, структурі населення та його добробуті, доводиться тільки гадати. Адже за житловим будівництвом у містах має встигати розвиток відповідної інфраструктури, створення нових робочих місць. В Івано-Франківській міськраді активно впроваджують малі й великі проекти із будівництва дитсадків та реконструкції шкіл, підтримки бізнесу, розвитку ремесел, створення майданчиків для дозвілля. Має всього вистачити для новоселів.

Івано-Франківська область.