У Греції наприкінці серпня встановилася спекотна погода. Стовпчик термометра лише надвечір опускається до позначки в +37 градусів, а вдень пече нещадно. Не дивно, що в різних регіонах країни постійно виникають пожежі. В деяких з них сил пожежних частин недостатньо для зупинки вогню, тому владі доводиться звертатися до добровольців.

Понад ста цивільних осіб зі своїми вантажними машинами допомагали в боротьбі з вогнем, перевозили людей у безпечні місця. Найзагрозливішою для місцевого населення і відпочивальників була пожежа на острові Самос. Із восьми готелів людей довелося вивозити на катерах і човнах, бо вогонь і густий дим відрізали їх від шосе острова, що веде вглиб. У неділю пожежу було локалізовано й у понеділок відпочивальникам дозволили повернутися до своїх готелів, але закордонні туристи поспішили залишити Самос.

З’ясувалося, що не лише спопеляюча спека була причиною пожеж. У неділю поліція заарештувала трьох осіб, яких підозрюють у навмисному підпалі лісових масивів на півострові Пелопоннес.

Мабуть, першим випробуванням і для нового мера Афін Костаса Бакояніса, який у неділю присягнув на вірність мешканцям столиці, також буде убезпечення їх від пожеж, що постійно виникають у передмістях. 41-річний мер, який представляє відому політичну сім’ю Греції, пообіцяв городянам перетворити виснажену економічними й екологічними кризами столицю на «безпечний, чистий і світлий» європейський мегаполіс. «У наступні чотири роки обіцяю бути вірним слугою всім городянам, щоб ви не почувалися забутими й невидимими для влади. Грецькі ЗМІ нагадують, що його мати Дора Бакояніс була першою жінкою, яку обрали мером Афін, перед Олімпійськими іграми в 2004 році. А потім з 2006-го до 2009-го працювала міністром закордонних справ. До речі, Костас у ті роки був одним з її радників, після чого обіймав посади мера невеликого містечка Карпенісі, який перетворив на привабливий туристичний центр, і регіонального управителя Центральної Греції. Журналісти й мешканці Афін вважають, що Костас Бакояніс матиме потужну підтримку з боку уряду. Минулого місяця його рідного дядька Кіріакоса Міцотакіса було призначено парламентом на посаду прем’єр-міністра, після того як його консервативна партія «Нова демократія» упевнено перемогла на дострокових парламентських виборах. 

Але насамперед Костас Бакояніс вільно або мимоволі, прямо або опосередковано пройде випробування вогнем у цю спекотну й тому небезпечну пору року.

Вл. інф.