Покривало з дошки знімають Зінаїда Лук’яненко та Володимир Поліщук.

Її урочисто відкрили в селищі Седнів на будинку за адресою вулиця Я. Лизогуба, 19 — там правозахисник жив у сестри Зінаїди Григорівни, коли повернувся із заслання.

На відкритті дошки грав кобзар, звучали слова самого Левка Лук’яненка в записі, де він нагадує про славну історію Седнева зі скіфськими курганами. Були також виступи сестри Героя України Зінаїди Григорівни, ініціатора встановлення дошки — заступника голови районної ради, члена правління обласної «Просвіти» імені Т. Шевченка Володимира Поліщука, заступника начальника департаменту культури і туризму обласної держадміністрації Павла Веселова, депутата обласної ради Івана Якуба та інших.

Загалом було багато гостей із Чернігова, в тому числі й тих, що особисто знали Левка Лук’яненка. А от голови Седнева і працівників селищної ради та бюджетних установ чомусь на святі не було помічено.

Священики з Чернігова — отці Олег Сіренко та Євген Орда і настоятель седнівської Георгіївської церкви о. Тимон Блинець помолилися за спокій душі Левка Лук’яненка та окропили свяченою водою дошку, біля якої одразу виросла гора квітів.

До Дня міста — 21 вересня у Чернігові також заплановане встановлення меморіальної дошки земляку-герою. А патріотична громадськість Чернігова ще й порушує питання про перейменування вулиці Рокоссовського на проспект Левка Лук’яненка. Обласне товариство «Просвіта» імені Т. Шевченка також ініціює створення у Седневі музею Героя України Левка Лук’яненка.

Фото автора.