І пані Наталія, і пан Михайло народились у нас на Північному Поліссі: вона в Блистовій, він у Лосці. А 18 років тому Михайло Михайлович захопився бджолярством. Каже: «Після 30 прокинулись гени. Дід по материній лінії був знаним бджолярем».

Минулого року родина вирішила спробувати для себе нову діяльність: не просто їсти мед ложками, а й дати можливість усім, хто хоче бути ближче до природи, відчути насолоду від цього.

Мрію втілювали поступово. Цьогоріч у своїй садибі встановили дерев’яний будиночок із дуба та сосни (на знімку).

«У наших предків сосна вважалася символом життя, висоти духу і безсмертя завдяки унікальним оздоровчим властивостям, — зазначає пані Наталія. — Разом із освіжаючим приємним ароматом сосна виділяє в повітря особливі речовини — фітонциди, які знищують бактерії і віруси. І тим самим здійснює благотворний вплив на органи дихання людини, зміцнює весь організм».

«Що цікаво, деревина сосни продовжує виділяти фітонциди після розпилювання та обробки, — доповнює розповідь господині Михайло Мишко. — У приміщенні з соснового бруса завжди ідеально чисте повітря, і це дає змогу вважати соснову деревину кращим видом пиломатеріалів для здоров’я людини. Дуб же символізує силу і могутність. Він є міцним антистресовим засобом, що активізує кровообіг і нормалізує тиск».

Уже заради цього можна вирушати в подорож до Слобідки. Але головна фішка не в цьому. Під будиночком — 6 вуликів. А на вуликах — лежанки, на яких можна відпочити, відчути могутній терапевтичний ефект від безконтактного мікромасажу бджілок. Отаке поєднання арома- та апітерапії. А ще фітотерапії, бо господиня пригощає запашним цілющим чаєм за старовинними рецептами знаних на Сіверщині травниць.

Для гостей — різноманітні продукти бджільництва: мед, віск, пилок, прополіс, забрус, перга й навіть трутневе молочко. Лікує тисячі хвороб, оздоровлює тіло, заспокоює душу. Пані Наталія запевняє, що досвід її родини підтверджує давно відому істину: продукти бджільництва — панацея від усіх хвороб і хороший родинний бізнес!

Чернігівська область.

Фото з родинного архіву.