У Старобільську в приміщенні Луганського національного аграрного університету нещодавно відбувся прес-сніданок, який організувала ГО «Фонд «Відкрита політика» за підтримки ЮНІСЕФ. Його учасники говорили про спрощену процедуру вступу через освітні центри «Донбас-Україна» абітурієнтів з тимчасово окупованих територій і тих, хто мешкає на українській території вздовж лінії зіткнення.

Виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова зазначає, що кількість тих, хто звертається на «гарячу лінію» фонду, з кожним роком збільшується: з 2016 року вже надійшло понад 30 тисяч дзвінків. Багато з тих, хто звертається, потребують не лише консультацій, а й психологічної, емоційної допомоги.

Щодо Луганщини, то в області цьогоріч працюють дев’ять освітніх центрів, до яких по консультації звернулися понад 560 осіб. Лідером з кількості заяв від вступників з непідконтрольної території є Східноукраїнський університет імені Даля. Заступник керівника Освітнього центру цього вишу Тетяна Лук’янюк підтверджує: кількість дітей з окупованих територій, які хочуть мати українську освіту, цьогоріч зросла.

— Вочевидь, батьки зрозуміли, що їхнім дітям потрібен диплом міжнародного зразка визнаної держави, а не якийсь фейковий документ. Отже, до нас їдуть вступати не лише випускники цього року, а й студенти другого-третього курсів вишів «ЛНР», починаючи навчання спочатку. Багато молоді приходить до нас без українських документів про освіту. Завдяки спрощеній системі прийому вони спочатку складають два іспити в школі, яка працює з нашим освітнім центром, отримують свідоцтво про повну загальну середню освіту українського зразка і довідку, яка дає право вступати до нашого вишу через освітній центр. Далі абітурієнти складають ще один іспит безпосередньо за тією спеціальністю, яку обрали. Повинна зауважити, що ця система налагоджена настільки чітко, що на цей процес юнаки та дівчата витрачають десь два дні. На час вступу до вишу всім охочим, хто приїжджає з не підконтрольної уряду України території, ми надаємо гуртожиток.

Тенденція до збільшення кількості тих, хто, вже будучи студентом в ОРЛО, приїжджає на українську територію і тут знову вступає до вишів, намітилася нещодавно, десь з минулого року. Детальнішої інформації про це немає, бо жителі окупованої частини області не хочуть про це говорити. Але те, що кількість таких першокурсників збільшилася, це факт. 

— Минулого року через освітній центр ми прийняли на навчання понад 180 осіб. Цього року їх буде більше, — переконана Тетяна Лук’янюк і звертає увагу на такий факт: — Коли для таких абітурієнтів не вистачає бюджетних місць, ми пишемо листа до

Міністерства освіти з проханням збільшити їхню кількість, і міністерство завжди йде нам назустріч. Тож 100 відсотків вступників з окупованої території, які пройшли через освітні центри, навчаються у нас безплатно. І при цьому мають першочергове право на заселення в гуртожиток.

Ректор Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка Сергій Савченко звернув увагу на проблеми, які з’являються у дітей та їхніх батьків з тимчасово окупованої території до і після вступу до українських вишів. Насамперед в окремих школах і класах ОРЛО існує тиск на дітей, щоб вони не їхали здобувати освіту на українську територію.

— Ми знаємо про такі ситуації, коли в школах з боку окремих учителів ведеться масована протидія такого характеру, особливо в той період, коли у нас триває вступна кампанія. Дітям та батькам доводиться хитрувати, вигадувати різні поїздки до бабусь чи родичів, щоб приїхати до нас і скласти екзамени. Шляхи розв’язання проблеми треба шукати вже сьогодні, — розповідає Тетяна Лук’янюк.
Інша проблема ще серйозніша. За інформацією ректора, в університеті ім. Тараса Шевченка сьогодні навчаються 700 осіб, які приїхали з окупованої території. Та чи завжди готові виші до роботи з такими студентами? Наприклад, абітурієнт вступив на історичний факультет, але в школі невизнаної «ЛНР» він не вивчав історію України, отже, має певний пробіл знань. Такому студентові потрібні додаткові заняття. Йдеться насамперед про наявність соціально-психологічних підходів, методичних рекомендацій у цій роботі. На сьогодні таких наукових робіт, на жаль, немає.

Отже, на думку Сергія Савченка, вже давно пора створити об’єднані творчі колективи методистів, психологів, представників різних наукових напрямів, напрацювати систему стосунків з такою молоддю, щоб вони вже після першого адаптаційного курсу почували себе повноцінними студентами українського вишу.

Учасники прес-сніданку порушили ще одну досить важливу проблему.

В окремих випадках, коли закінчується вступна кампанія, представники органів внутрішніх справ вимагають у ректорів вишів списки студентів з тимчасово окупованої території. За існуючими правилами, спеціально для захисту персональних даних таких дітей їх особисті справи шифровані. Батьки категорично проти розголошення таких відомостей. Бо немає впевненості в тому, що ця інформація не з’явиться у бойовиків, і хтозна, які наслідки це матиме для цих дітей та їхніх родин.

По роз’яснення учасники розмови вирішили звернутися до Міністерства внутрішніх справ, щоб там фахово прокоментували законність таких дій.

Луганська область.

Фото автора.