На двадцять сьомій сесії Рівненської обласної ради сьомого скликання під головуванням очільника Рівнеоблради Олександра Данильчука (на знімку) розглянуто низку питань, що стосуються забезпечення життєдіяльності області. Серед таких зокрема — погодження інвестиційної програми «Рівнеоблводоканалу» на 2020 рік; внесення змін до обласної Комплексної програми енергоефективності на 2018—2025 роки; стан будівництва, реконструкції, ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг на території Рівненської області у нинішньому році; кадрові — призначення керівників обласних комунальних закладів, оскільки у десятьох із них збігли строки контрактів тощо. Емоційно обговорювали депутати інформацію відповідних служб про дороги, оскільки вважають, що чимало ДТП трапляються через незадовільний стан деяких ділянок доріг в області, а також про необхідність посилити габаритно-ваговий контроль на шляхах, оскільки це руйнує траси.

Депутати просять повернути творчість Уласа Самчука у шкільні програми

Голова постійної комісії з питань гуманітарної політики Рівненської обласної ради Алла Черній (на знімку) переконана, що потрібно повернути творчість відомого письменника Уласа Самчука у шкільні програми.

— Твори Уласа Самчука зняті зі шкільної програми з 2010 року. У Міносвіти тоді обґрунтували, що це психологічно важкі твори для вивчення дітьми. Однак вважаю, що цю помилку потрібно виправити і повернути твори видатного письменника у шкільні програми. Адже творчість Уласа Самчука зачіпає ментальні характеристики української нації, у ній історично показано тему Голодомору. Це ті теми, які сьогодні справді формують генетичний код української нації. Так вважає й обласна Спілка письменників. Крім того, Улас Самчук — наш земляк, його шанують на Рівненщині, де створені музеї, його ім’ям названі вулиці, запроваджена щорічна обласна літературна премія імені Уласа Самчука, — аргументує Алла Черній, фаховий педагог, яка підготувала звернення до міністра освіти щодо необхідності включити твори Уласа Самчука до шкільних програм, яке підтримали депутати на сесії обласної ради.

«Згідно із Законом України «Про освіту» освіта є основою інтелектуального, духовного, фізичного і культурного розвитку особистості, її успішної соціалізації, економічного добробуту, запорукою розвитку суспільства, об’єднаного спільними цінностями і культурою, та держави.

Культурологічний аспект є одним із найважливіших у процесі гуманізації та гуманітаризації освіти. Сьогодні культура, неухильно переміщаючись у центр соціального життя, розглядається як первинне в системі характеристик сучасної людини. Вона виступає, з одного боку, ефективним чинником творення і вдосконалення нашого багатогранного світу, а з другого — пробуджує в людині особистість, тобто є інструментом її самопізнання і самозміни.

Серед традиційних шкільних предметів, які відіграють найважливішу роль у формуванні свідомості підростаючої людини, її «вживанні» в культуру, одне з провідних місць посідає мистецтво слова — література. Література як навчальний предмет має в цьому плані широкі можливості. Художні твори містять у собі певний культурний компонент, а часом і цілий пласт, що дає змогу залучити учнів до матеріальних і духовних реалій вітчизняної та світової культури. Особливу увагу слід приділити національно-культурному компоненту, який забезпечує занурення учнів у пласти духовної культури народу, знайомить з особливостями національного бачення світу і його головними цінностями.

З огляду на це Рівненська обласна рада просить включити до програми вивчення української літератури у закладах середньої освіти творчий спадок видатного українського письменника Уласа Самчука. Такий крок дасть можливість зберегти історичну пам’ять про страшні для України роки — 1932—1933, коли лютував голод, штучно влаштований з метою винищення носіїв української ментальності, волелюбного духу», — йдеться у зверненні до Міносвіти.

Власні доходи область виконала на 105,8 відсотка

Серед інших питань, розглянутих на сесії облради, — внесення змін до обласного бюджету 2019 року. Адже Рівненщина план семи місяців з власних надходжень виконала на 105,8 відсотка, тож до обласного бюджету надійшло додатково майже 25 мільйонів гривень. Трохи більш як 22,1 мільйона гривень із цієї суми досягнуто за рахунок податку на доходи фізичних осіб у зв’язку із зростанням середньої заробітної плати та збільшенням бази оподаткування.

Директор департаменту фінансів Рівненської ОДА Лідія Біляк (на знімку) розповіла, на що спрямують кошти від перевиконання бюджету:

— Із цих 25 мільйонів гривень 6,5 мільйона спрямують на медицину. Зокрема, на придбання пального для обласного центру екстреної медичної допомоги — 2,8 мільйона, ще 1,6 мільйона на створення при ньому диспетчерської служби, проведення гемодіалізу хворим на хронічну ниркову недостатність у Рівненській обласній клінічній лікарні — 1,5 мільйона, а також на придбання медикаментів, ремонти медобладнання. На впровадження телемедицини в області спрямують 585 тисяч гривень.

На обласну програму підтримки найбільш незахищених верств населення спрямують 1,6 мільйона гривень, — продовжує Лідія Біляк. — А на розвиток системи електронного документообігу в державних органах влади області з обласного бюджету виділять 750 тисяч гривень. На реалізацію програми розвитку та підтримки Комунального закладу «Міжнародний аеропорт «Рівне» — 2,2 мільйона гривень.

Рівненщина з державного бюджету отримала додатково цільові субвенції, зокрема, на будівництво спортзалу обласної спеціалізованої ДЮСШ олімпійського резерву у сумі 48 мільйонів гривень; на створення та ремонт спорткомплексів при загальноосвітніх навчальних закладах у сумі 6,5 мільйона; майже 5,5 мільйона гривень на створення мультифункціональних майданчиків для занять ігровими видами спорту.

Фото Юлії ВАСИЛЕНКО-СЛОБОДЕНЮК.