На знімку: в поїздку за океан українці взяли один із символів нашої держави (Павло Каленич другий праворуч).

Делегація керівників сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств з Вінниччини, Житомирщини та Черкащини знайомилася з роботою американських фермерів та виробників сільськогосподарської техніки.

- Якби нам їхні можливості, Україна давала б харчі половині світу, - каже учасник поїздки депутат Вінницької обласної ради, керівник агрофірми «Ольгопіль», що в Чечельницькому районі на Вінниччині, Павло Каленич. - Скільки у нас чорноземів - про це знаємо не тільки ми. Які в нас працьовиті люди - теж ні для кого не секрет. Умови роботи різні.

За словами співрозмовника, американці працюють на сучасній техніці. По-друге, їхні фермери мають реальну підтримку держави.

- Землю всі люблять однаково, що в них, за океаном, що в нас, в Україні, тільки доглядають її по-різному, - наголошує співрозмовник. - Більшість наших фермерів «латає» старі комбайни та трактори, бо не можуть купити щось краще. Американським фермерам створено умови для того, щоб могли придбати сучасні машини і механізми.

Українці відвідали низку американських компаній з виробництва сільськогосподарської техніки. Від побаченого не могли стримати захвату!

Наше сільськогосподарське машинобудування відстає в цьому питанні не те що на десятки, на сотні років. Змушені купувати чужу техніку. Коштує вона великих грошей.

- У них є навіть музей сільськогосподарської техніки! - емоційно розповідає Павло Каленич. - Не з одним-двома експонатами. Справжній музей! В експозиції понад 400 зразків сільськогосподарської техніки та знаряддя - від першого плуга до сучасних машин і механізмів. Навіть у такий спосіб пропагують своє.

За словами співрозмовника, це не перша його поїздка за кордон з метою ознайомлення з досвідом.

- Світ не стоїть на місці, - зазначає Павло Каленич. - Ми також маємо вчитися, якщо не хочемо залишитися на узбіччі. Аграрна сфера розвивається швидкими темпами. Особливо в Америці. За час свого господарювання в рідному Ольгополі чимало ідей запозичив саме під час таких поїздок за кордон.

Як стверджує керівник господарства, з цієї поїздки він теж повернувся з деякими новими задумами. Досвідчений господарник сповнений бажання втілювати їх на практиці. Спершу має поділитися ними зі своїми фахівцями. Задумане завжди втілює спільними зусиллями.