Директор ВП НУБіП України «Немішаївський агротехнічний коледж» Володимир Альохін (праворуч) із гостями.
 


Куратори відділень.

Фото автора.

Понад півтисячі юнаків та дівчат стали студентами Відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування «Немішаївський агротехнічний коледж». Це означає, що за кілька років матимемо нових фахових фінансистів, інженерів, механіків, агрономів, ветеринарів, тваринників і рибоводів...

На навчання приїхала молодь із різних куточків України. І недаремно. Адже коледж вважається одним із найкращих. Ілля Мартинюк, наприклад, приїхав із Києва, бо з дитинства мріяв стати агрономом, а нині цікавиться сівозмінами та новітніми технологіями.

Три покоління Демченків пройшли навчання у стінах коледжу. Глава родини — Петро Петрович — ветеран, закінчив тут навчання у 1970 році (це був лише другий випуск агрономів). Працював за фахом у колгоспі «Прогрес». А після аварії на Чорнобильській АЕС очолив агрономічне відділення. Тоді його учні посідали перші місця з успішності і в художній самодіяльності. Нині Петро Демченко опікується колекційно-дослідним полем та озелененням території. За останні два роки, разом зі студентами та викладачами, висадив понад 3000 дерев у коледжі. Слідами батька пішов і син Іван: свого часу теж став випускником коледжу. А онук Олександр обрав відділення «Фінанси і кредит». Петро Петрович із гордістю каже, що своїх дітей тут вивчив, а батькам радить направляти школярів на подальше навчання у Немішаївський коледж.

Саме із зустрічі з батьками розпочав урочистості директор коледжу Володимир Альохін: «Маємо професійних педагогів, оновлені лабораторії, спортивну базу. Є усе для якісного навчального процесу і виховання, щоб ваші донечки і сини здобули потрібні знання і стали вашою гордістю. Підкріплюватимемо батьківське виховання, додаючи до нього фахові навички. Ми з вами повинні доповнювати один одного. Тільки спільно досягнемо результатів».

Першокурсників, як і годиться в гостинній родині, зустрічали з хлібом і сіллю. Їх на центральну площу привели куратори відділень.

Отець Ярослав благословив присутніх молитвою, освяченням і напутнім словом із Соломонових притч.

Гарного навчання, творчих успіхів, нових ідей та високих здобутків бажали студентам і численні гості. Серед них — почесний доктор, заслужений захисник природи Віталій Бородай, начальник відділу освіти Бородянської РДА Валентина Кухар, голова Немішаївської селищної ради Сергій Замідра та багато інших.

Доктор економічних наук, академік, проректор Національного університету біоресурсів і природокористування України Сергій Кваша, передавши вітання від ректора НУБіП України Станіслава Ніколаєнка, зокрема, сказав: «Як проректор із багаторічним стажем, я можу засвідчити, що Немішаївський агротехнічний коледж — один із найкращих навчальних закладів в Україні з чудовим педагогічним колективом. Усі можливості для навчання і розвитку у цьому прекрасному місці є! Завдання студентів — впоратися із 24 годинами на добу. Як їх використати? Давайте домовимося: 8 годин спите, 8 годин навчаєтеся у класах та лабораторіях, а ще 8 годин — займаєтеся у різноманітних гуртках, спортивних секціях, удосконалюєте свої знання, розвиваєте себе фізично, естетично, духовно».

Сергій Миколайович наголосив, що ключовим викликом сучасної освіти безперечно є не лише високий рівень педагогічної майстерності, а й матеріальна база. Щоб підготувати конкурентоспроможних фахівців, необхідне спеціальне обладнання для практичних занять. Ветеринарам, скажімо, потрібна посилена база для проведення операцій, інженерам — технічні матеріали. Тільки так можна навчити спеціалістів. І коледж за останні роки надзвичайно потужно розвивається у цьому напрямку.

Урочиста присяга, вручення символічного студентського квитка, смачний куліш для всіх присутніх і святковий концерт продовжили знайомити юних студентів із цікавими традиціями коледжу та його неординарними особистостями.

Пісню «Подоляночка» подарувала Катерина Андрієнко, випускниця ветеринарного відділення, гітаристка, солістка гурту «Варшава».

Порадував і надихнув своєю творчістю Дмитро Андрієць — колишній агроном, а нині — заслужений артист України. До речі, його пісенний шлях почався саме тут! Першим «творчим батьком» був талановитий композитор, заслужений діяч мистецтв України Микола Куценко.

Дмитро Андрієць побажав першокурсникам, щоб їхнє життя наповнилося глибоким змістом: «Мрійте, займайтеся спортом, ідіть вперед, пробуйте, ризикуйте — все у ваших руках! Творіть добро, даруйте людям світло!».