Це завершальна частину меморіалу, що нагадуватиме молодим поколінням про жертви комуністичного режиму, тисячі замордованих у 1939—1941 роках українців.

Із Західної України протягом трьох років радянський режим депортував 1,2 млн осіб. Іще 220 тис. загинули в тюрмах. Кількість жертв, замордованих тільки у львівських катівнях, становила понад 4 тис. За свідченням істориків, радянська влада репресувала у 3—4 рази більше людей, ніж гітлерівський режим під час окупації. Чимало депортованих, насамперед дітей і жінок, загинули дорогою до Сибіру.

Як заявила під час відкриття «Дзвону Пам’яті» голова Всеукраїнської ліги українських жінок Марія Петрова, це лише одна зі сторінок історії нашої нації, яка має об’єднати для боротьби проти політичних репресій. «Без визнання власної історії та достойного шанування героїв минулих поколінь жодна нація не може бути щасливою в майбутньому. Нехай цей «Дзвін Пам’яті» нагадує про тисячі закатованих та убієнних наших братів та сестер, жертв страшного політичного насильства», — заявила Марія Петрова.

Фото прес-служби ОДА.