Рівненщина багата на корисні копалини. Тож, зрозуміло, знаходяться бажаючі їх видобувати. Свідченням цього є те, що у порядок денний сесії Рівненської облради 30 серпня було включено чотири питання, в яких інвестори просили депутатів погодити надання надр у користування з метою видобутку долеритів і торфу у Рокитнівському районі, базальтів — у Костопільському (інвестори «Магма меморіал», «ТЕРАБУТ КОМПАНІ», «Кремінне-торф»), а також ДП «Бурштин України» з метою геологічного вивчення, дослідно-промислової розробки бурштину у Володимирецькому районі.

Попередньо ці питання розглянули на засіданні постійної комісії Рівненської облради з питань екології, природокористування, охорони навколишнього середовища та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Ось що розповів голова цієї постійної комісії Володимир Валявка (на знімку):

— Ми зацікавлені у тому, щоб в область заходив інвестор, створював робочі місця, сплачував податки, щоб надходження від податку на доходи фізичних осіб платили по місцю діяльності інвестора, щоб громади мали від того зиск. Тому рекомендуємо укладати з громадами соціальні угоди на допомогу селам.

Депутати розглянули заяви інвесторів. Однак одному з них — Товариству з обмеженою відповідальністю «Кремінне-торф», яке збиралося видобувати торф на Єльнівській ділянці родовища «Кремінне» у Рокитнівському районі, відмовили. Як пояснив В. Валявка, є застереження департаменту екології Рівненської ОДА: це може завдати шкоди довкіллю.

Фото Юлії ВАСИЛЕНКО-СЛОБОДЕНЮК.