Його визначили експерти Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International. 

Вони проаналізували, як наповнюються бюджети та витрачаються кошти з початку року у 32 ОТГ області, що отримують фінансування напряму з державного бюджету. До уваги брали доходи на одного мешканця, рівень дотаційності бюджетів, питому вагу видатків на утримання апарату управління у фінансових ресурсах ОТГ, питому вагу заробітної плати у видатках загального фонду.

Рейтинг очолила Вараська ОТГ. Вона стала фінансово найспроможнішою громадою Рівненщини, бездотаційною. Це свідчить про те, що в ОТГ працює бізнес, податків якого вистачає на те, щоб забезпечити повноцінне та самостійне функціонування громади. Воно й не дивно: на території громади розміщене одне з найбільших підприємств області — Рівненська АЕС. Рівень доходів на одного мешканця ОТГ — майже 5 тисяч гривень. У громаді мало коштів витрачають на управлінців. І лише половину коштів місцевого бюджету ОТГ спрямовують на утримання соціальних закладів. Тобто громада не лише має кошти на обов’язкові виплати — заробітну плату та енергоносії, а й може використовувати зароблені гроші на розвиток своєї території.

На Рівненщині бездотаційними ще є Крупецька, Клесівська, Клеванська громади.

Експерти наголошують, що в області є громади, які вміють не лише заробляти, а й розумно використовувати свої гроші — Шпанівська та Клеванська ОТГ. Тут менше коштів витрачають на утримання своїх управлінських апаратів, а більше — на розвиток самої громади.

Найгірша ситуація склалася у Локницькій та Старосільській громадах. За всіма фінансовими показниками вони посіли останні місця у рейтингу ОТГ. Щоправда, Старосільська ОТГ створена зовсім нещодавно, тут немає великого промислового потенціалу, як, скажімо, у Вараської.

Рівненська область.