Голова комісії Микола Березін вважає, що управлінці міст, районів та об’єднаних територіальних громад Сумщини далеко не повністю використовують наявні фінансові ресурси, і через це місцеві бюджети накопичують істотні недоїмки. Наприкінці року багатьом громадам не вистачає коштів на зарплату вчителям і лікарям, а також на утримання бюджетних закладів, і вони просять профінансувати місцеві потреби з обласного бюджету.

За словами М. Березіна, недобір до місцевих бюджетів зростає. Якщо у 2018 році їхня сукупна дохідна частина була недовиконана на 300 млн грн, то у 2019-му може бути вже 360 млн грн. Нинішнього року місцеві керівники почали просити в облради та облдержадміністрації гроші на зарплати бюджетникам не у четвертому кварталі, як було раніше, а вже у третьому.

Тим часом, на засіданні планово-бюджетної комісії облради прозвучало, що гроші буквально «валяються під ногами». Найбільше коштів місцеві громади недоотримують від використання своєї землі. Де-юре деякі ділянки взагалі не використовуються, хоч насправді незасіяної землі сьогодні ніде не побачиш. Власники паїв отримують 40% плати за оренду у натуральній формі — зерном та іншою сільгосппродукцією, з якої не сплачується податок на доходи фізичних осіб. У містах не надходить чимало коштів від мережевих супермаркетів, позаяк вони сплачують податки за місцем основної реєстрації.

Керівників громад, де не виконуються планові показники надходжень до місцевих бюджетів, вирішили заслухати на сесії облради та на засіданні колегії облдержадміністрації.

Сумська область.