Якби ви несли в руках, скажімо, обгортку від морозива, і вам трапився стихійний смітник — чи викинули б ви? А якби підняли очі й побачили плакат «Сміття на планеті — сміття в голові?»? А чи знаєте ви, скільки розкладається в землі недопалок? А як підготувати пластикову пляшку до утилізації? На несподівані запитання доводилося відповідати гостям екофестивалю, який відбувся у селі В’язівок Городищенського району. Організували його ТОВ «НВФ «Урожай» та благодійний фонд «Урожай-громаді».

На екосвято з’їхалися жителі чотирьох сіл, у яких НВФ «Урожай» орендує паї: з Валяви, Воронівки, Дирдина, Хлистунівки. Це села двох сусідніх громад. Загалом у підприємства є пайовики більш як у ста селах. Екофестиваль «Урожай» проводять удруге, підтримуючи ті громади, які самі виявляють інтерес до цього питання і бажають змін. Як розповіла староста В’язівка Наталя Шабадаш, торік вони працювали з «Урожаєм» по гранту, зробили студію в школі, а цього року запросили до себе фестиваль.

— Ми хочемо розказати, показати, навчити, як зробити, щоб ви жили в чистішому довкіллі. І хочемо у вас прибрати одну гарну сільську місцину,.. — заінтригувала ведуча фестивалю Ольга Касьянова.

Зразу до діла: чи можна за півгодини виготовити креативні меблі з палет — дешевих дощатих підставок для вантажів? Це стало першим конкурсом для хлопців із команд ентузіастів п’яти сіл.

— Це велике щастя — перетворювати те, що вже стало непотрібним, на щось гарне й корисне, — романтично налаштувала ведуча. — Ви повинні будете зробити стіл і екодиван для майбутнього екокафе у В’язівку!

Незабаром з’явилося п’ять ексклюзивних «гарнітурів».

— А поки немає кафе, вирішімо разом, де поставимо меблі? В парку? В парку! — згодилася з волею громади староста села.

Тим часом дівчата зависали над екологічними плакатами, які б точно мали присоромити тих, хто де йде, там і смітить. Хлистунівська команда намалювала картину без слів: коли пакети, що літають, можна буде в повітрі сплутати з пташками, а під водою — з рибами... Перше місце.

Повеселив конкурс моделювання одягу з поліетиленових пакетів. Хоч би як  чотири команди не прикрашали дівчат — бантом на голову, підв’язкою на ногу, — а виграв хлистунівський парубок, вдягнений у пластикову сукню, як він сказав, «від гуччі», і прокоментував без тіні скромності свій успіх: «бо модельна внєшность».

«Буде довге життя, якщо не буде в нас сміття» — це вже команди ловили за хвоста й копита Пегаса, щоб за п’ять хвилин скласти вірша за заданими римами.

У В’язівку є райське місце: затоплений кар’єр, де видобували голубий лабрадорит. Глибина водойми сягає 35 метрів, і з кожним роком вода наповнює рукотворну ущелину все вище. Відпочивальників тут буває багато, але після них же й сміття! Цей об’єкт і вибрала конкурсна комісія для модного нині в світі плогінгу: збирання сміття в пакети під час пробіжки. Команди за 20 хвилин позбирали пляшки, кульки, папір — хто більше, хто ретельніше, посортувати, зважили на вагах (на знімку). Як результат, 20 осіб звільнили береги кар’єру на 373 кілограми сміття. А емоцій, а драйву! Десь вигнали з коробки вужа...

Чи вдалося організаторам фестивалю, як мовиться, хоч на сантиметр зрушити екосвідомість? Від людей почула різні думки. Мовляв, хто не смітить, той укріпився у вірі, що робить правильно, а хто вродився нехлюєм, то його вже не переробиш. Були й хазяї, які хвалились, що вдома сміття сортують: метал — у брухт, органіку — в компост. А от пластик доводиться спалювати, а скло викидати. У Городищі, кажуть, приймають бите скло. Але це далеко... Віктор Лисенко з Дирдина як депутат сільради висловив думку, що діток треба вчити екокультурі ще з садочка, і ставитиме в раді це питання. А в державі треба, щоб той, хто випускає продукцію, приймав і переробляв тару. Екоторбинками ж пан Віктор користується — друг із-за кордону навіз.

— Поки що хоч би в одне місце сміття виносили, — дивиться реально, над чим можна працювати, староста села Наталя Шабадаш.

Дипломи і премії переможцям фестивалю вручив директор виробничого підрозділу «Валявський» НВФ «Урожай» Валентин Галушко. Окрім конкурсів, за командним результатом Воронівка одержала сертифікат на дві тисячі гривень, Хлистунівка — на три тисячі, а В’язівок за перше місце — на п’ять тисяч гривень.

— Наш бізнес соціально відповідальний. Тому якщо хочуть у громадах піклуватися про довкілля — ми всіляко підтримуємо ці прагнення. Цьогоріч «Урожай» проведе ще два екофестивалі в інших громадах області, — повідомив Валентин Галушко.

Черкаська область.

Фото автора.