Фото Людмили СТРАЖНИК.

Село Ясенів-Пільний — найбільше в Городенківському районі, 3300 мешканців. Рекордсмен — за кількістю учнів серед сільських шкіл краю і за народжуваністю. Особливе тим, що місцеві мешканці зароблене в далеких та близьких країнах вкладають у розвиток власних бізнесу та помешкання. Вони тут через одне — двоповерхові. А ще учні тутешньої школи після четвертого класу поповнюють міську гімназію. Та й не дивно, якщо навіть тутешній сільський голова подає приклад доброї науки.

Іван Струтинський головує третю каденцію поспіль. До обрання на посаду викладав хімію у школі. Фах здобув у Чернівецькому держ-університеті, паралельно — ще й інженер-еколог.

«Мій друг, викладач Буковинської медакадемії, склав ЗНО на 200 балів. То подумав: чому б собі не спробувати? Зареєструвався на пробне зовнішнє незалежне оцінювання з хімії та української мови й літератури. На першому набрав 197. Та головне — освоївся, як то складати тести», — розповідає Іван Струтинський.

На основну сесію зареєструвався на обов’язкові для випускників предмети. З рідної мови та літератури набрав прохідні 148 балів, з історії України — 166, математики — 161, хімії — 198. Каже, що два бали недобрав, бо занадто мудрував на простому завданні.

Тримати себе в формі допомагає син-дев’ятикласник. Часто звертаються школярі, щоб дав кілька уроків, або ж розв’язати задачку для університету. До тестової системи Струтинському не звикати, бо від початку педагогічної діяльності саме так екзаменував своїх учнів. Стежить за програмою з хімії, щоб бути в курсі змін, пройшов онлайн-курси із ЗНО.

Тон задає й село. В Ясеневі-Пільному люди шпаровиті. Як то мовиться — де не посієш, там уродить. Майже двомільйонний бюджет сільської ради, за цим та іншими показниками змагаються із Чернятином того самого Городенківського району. Майже тридцять зареєстрованих підприємців. Індича птахофабрика, бізнес в енергетичній та будівельній галузях, два сільгосппідприємства, сфера побуту.

«Маємо надходження від перемоги в проектах та програмах розвитку місцевого самоврядування. Багато допомагає депутат Івано-Франківської обласної ради Іван Візінський. Альтернативні джерела енергії, сільськогосподарський обслуговуючий кооператив із переробки фруктів — його заслуга. Міні-переробний завод ось-ось запрацює, бо Ясенів-Пільний славиться ще й своїми садами. Із обласного бюджету на закупівлю обладнання надійшло 600 тисяч гривень, сільська рада додала ще 200 тисяч. А з районного якось і не просимо, натомість самі допомагаємо утримувати амбулаторію, школу та Будинок культури», — акцентує Іван Струтинський.

Тепер Іван Струтинський відомий не тільки як успішний сільський голова. А ще і як піонер у районі зі складання ЗНО серед педагогів. «А це той дядько, що з нами тестування проходив», — упізнають його не тільки юні односельці, а й випускники інших шкіл району.