Такі дані станом на 1 серпня оприлюднили в Головному управлінні статистики в Івано-Франківській області. Борг від початку року зріс у півтора разу. Торік на цей час цифра була вдвічі менша.

Найбільше заборгували економічно активні підприємства — юридичні особи та їхні відокремлені підрозділи. Негативну картину створюють також суб’єкти господарювання, стосовно яких реалізуються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, а також економічно неактивні.

На підприємства Івано-Франківська припадає дві треті загальної суми заборгованості. Серед районів лідером є Тисменицький, далі — місто Бурштин, Косівський район та місто Калуш. Найбільші боржники — хутрофірма «Тисмениця», завод «Оріана».

На нараді в Івано-Франківській облдержадміністрації начальник управління Держпраці в області Ігор Росипайло (на знімку) наголосив, що є ще так звана прихована заборгованість. Її офіційно не оприлюднюють, а виявляють інспектори управління, або ж громадяни самі скаржаться. Так, приміром, виявлено кількамісячний борг із виплати зарплати в одній із сільських амбулаторій Верховинського району.

Невиплата заробітної плати працівникам підприємств різних форм власності протягом місяця і більше передбачає кримінальну відповідальність для керівників установ. Постійний контроль ведуть інспектори управління Держпраці. Виявлені факти — привід звернутися до правоохоронних органів.

Так само — щодо використання нелегальної праці найманих робітників. Приміром, під час інспекції в одному із салонів краси Івано-Франківська виявлено двох неоформлених працівниць. Підприємець оштрафований майже на чверть мільйона гривень.

Голова Івано-Франківської ОДА Денис Шмигаль анонсував проведення спільної наради з директорами підприємств-боржників, на якій обговорять механізми виплати заборгованості, графіки її погашення та можливі джерела фінансового ресурсу для цього.

Фото Людмили СТРАЖНИК.