Відновлення інфраструктури Донецького регіону, виклики, з якими стикаються представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у зоні відповідальності, облаштування контрольних пунктів в’їзду-виїзду, вирішення їх гуманітарних потреб — ці питання було обговорено в Краматорську на зустрічі керівництва обл-держадміністрації з делегацією Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки та співробітництва в Європі (СММ ОБСЄ) в Україні.

Заступник голови облдержадміністрації Вадим Філашкін подякував делегації на чолі з заступником голови СММ ОБСЄ в Україні пані Антьє Ґраве (на знімку) за взаємодію, що триває вже не перший рік, і висловив сподівання, що ця співпраця стане ще більш ефективною.

Сторони відзначили, що в центрі уваги СММ ОБСЄ в Україні перебувають питання надання допомоги людям, які мешкають на лінії розмежування, й ці проблеми вирішуються спільно з органами державної та місцевої влади. «Ми робимо все, аби наші люди почували себе захищеними та мали комфортні умови для проживання, — зазначив Вадим Філашкін. — Активно триває робота із забезпечення населених пунктів електро-, газо- та водопостачанням. Обладнуються контрольно-пропускні пункти. Втім, найбільша проблема постає в тому, що ми не маємо можливості без режиму тиші в повному обсязі відновлювати ті інфраструктурні об’єкти та будинки, що були пошкоджені внаслідок бойових дій».

Нагадаємо, СММ ОБСЄ в Україні розпочала свою роботу на підставі запиту від уряду України в ОБСЄ і консенсуального рішення всіх 57 країн -учасниць ОБСЄ. Керують роботою Місії посол, голова СММ ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік (Туреччина) — працює на посаді з 1 червня 2019 року, заступники голови СММ ОБСЄ в Україні Марк Етерінгтон (Велика Британія) та Aнтьє Ґраве (Німеччина).

Головний офіс Місії розташовано в Києві, команди СММ працюють також, зокрема, в Дніпрі, Івано-Франківську, Львові, Одесі, Чернівцях, Харкові, Херсоні. Окрім того, діють три підрозділи СММ у Маріуполі, Краматорську та Сєвєродонецьку і два регіональні підрозділи в Донецьку і Луганську. Попри складні безпекові умови, СММ здійснює до 45 щоденних патрулювань на сході України та 20 патрулювань в інших місцях нашої країни.

Фото прес-служби Донецької ОДА.