На сторінках «Голосу України» друкувалися матеріали на тему високої орендної плати за житло в ФРН і намагання тамтешнього уряду розв’язати цю проблему. Особливо останнім часом, коли вона вивела на вулиці громадян, котрі неспроможні її сплачувати. А в Берліні учасники протестів навіть звернулися з петицією до земельного парламенту, вимагаючи від нього ухвалити закон, котрий би «приструнив» орендодавців.

Уряд пообіцяв обмежити ціни на оренду наступного року, а от сенат Берліна навіть не чекав настання 2020-го, розпорядившись «заморозити» їх уже «сьогодні на сьогодні». Адже загроза обмежити ціни на рівні, який є, але з наступного року, підштовхнула орендодавців до їх зростання негайно…

Днями правляча коаліція ХДС/ХСС та соціал-демократи домовилися внести додаткові зміни в цінову політику оренди житла, а також ухвалити низку заходів, які сприятимуть будівництву доступних квартир. Термін обмеження цін на оренду житла продовжено до 2025-го, оскільки дія чинного закону добігає кінця вже наступного року.

Політики пояснюють, що нові правила сприятимуть не лише продовженню цінового гальмування, а й поліпшенню ситуації для орендаторів загалом. Вони передбачають суворіші зобов’язання з реституції з боку орендодавця за надто високу плату, яку ті вимагають. Цю ідею підтримав профільний коаліційний комітет. У майбутньому застосовуватиметься зобов’язання з погашення надто високої орендної плати впродовж 30 місяців з початку дії угоди.

Федеральний міністр юстиції Крістіна Ламбрехт пояснила, що збільшення терміну обмеження і період спостереження за місцевою порівнюваною орендною платою ще більше послаблять її зростання — і існуючої, і майбутньої. Що дасть уряду цінний час на створення доступнішого житла.

Тим часом уряд планує чималі зміни для приватних покупців і продавців житлової нерухомості: вперше в історії ФРН федеральний уряд регулюватиме брокерські комісії в усій країні. В майбутньому покупці й продавці зможуть розділити між собою тягар комісійних зборів. Також до кінця року кабінет має представити законопроект, котрий обмежує можливість перетворення найманих квартир на кондомініуми.

Правляча коаліція ухвалила подальші рішення з реалізації будівництва доступного житла. В майбутньому керівні принципи жорсткої економії, котрі вже застосовуються до землі, що перебуває у власності федерального уряду з операцій з нерухомістю, мають поширюватися і на об’єкти з активів федеральної залізниці.

Муніципалітети також вимагають, щоб їм надали більше землі під забудову. А міністерство юстиції заявляє про необхідність інвестиційного пакту на відновлення занедбаних земель для будівництва дешевого орендного житла. На це має бути спрямовано 100 млн євро.

А до кінця року уряд планує надати проект поправок до Будівельного кодексу. Це має дозволити містам та муніципалітетам швидше і простіше закривати вакансії.

Такими майбутніми нововведеннями незадоволені не лише орендодавці, а й опозиція, вважаючи, що угоди партій правлячої коаліції не розв’язують проблеми на ринку «гарячого» житла. Без конкретної «житлової гарантії» — пуску в експлуатацію щонайменше 100 тисяч квартир щороку — проблеми не розв’язати. 

Не менше запитань, ніж є на них відповідей, викликає і розподіл брокерських зборів за купівлі нерухомості між покупцем та продавцем.

А радикальніші критики взагалі вважають, що уряд підтримує не підприємців — великих і малих, а громадян, котрі прагнуть жити за їхній рахунок. Що спонукає останніх не більше працювати, а протестувати. Принаймні на найближчі п’ять років уряд, запровадивши таке регулювання ринком, вважають вони, перекинув власні обов’язки дбати про людей, які неспроможні платити орендну плату, на плечі їхніх успішніших співгромадян. Та й вільний ринок, який досі вирішував такі проблеми, запитують вони, уже не вільний?

Берлін.

Фото автора.