У Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» презентували нову освітню магістерську програму «Фізичний захист та облік і контроль ядерних матеріалів», а також було відкрито лабораторію «Фізична ядерна безпека».

Нагадаємо, раніше таких спеціалістів готували у Севастополі, проте після анексії Росією Криму постала нагальна потреба в таких спеціалістах. Нову магістерську програму створено за допомогою Департаменту енергетики США. Практична підготовка за цим напрямом проводитиметься на базі Навчального центру Інституту ядерних досліджень НАН України, який має відповідне обладнання та полігон. Майбутні фахівці з ядерної безпеки навчатимуться на теплоенергетичному факультеті КПІ, де вже кілька десятиліть здійснюється підготовка інженерів для атомної енергетики.

Обладнання для створення лабораторії «Фізична ядерна безпека» придбано за фінансової допомоги Бюро міжнародної безпеки глобальних питань Канади та Шведського агентства з радіаційної безпеки. Тож на урочисте відкриття програми завітали посол Канади в Україні Роман Ващук, представники Посольства США та Швеції, а також представники МАГАТЕ тощо.

Фото: kpi.ua