Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА

Коментуючи в кулуарах парламенту рішення про скасування депутатської недоторканності, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков висловив задоволення, що, окрім фракції «Слуги народу», «за» проголосували й інші політичні сили, адже якби не вдалося набрати 300 голосів, то вирішення цього питання довелося б знову відкласти щонайменше на рік. «Я вдячний і тим політичним силам, які підтримали ініціативу Президента, і депутатським групам та позафракційним народним депутатам. Це демонструє розуміння тієї відповідальності, що покладена на нас як народних депутатів. Сподіваюся, що особисті інтереси та бажання мати «корочку», яка дозволятиме їхати на червоне світло або порушувати закон, розуміючи, що за це нічого не буде, все ж таки пішли у минуле», — сказав він та зауважив, що деякі народні депутати можуть звернутися з цього питання до Конституційного Суду, однак він не розуміє, як вони після цього дивитимуться в очі виборцям та знову йтимуть на вибори.

Коментуючи заяви про те, що під час ухвалення змін до Конституції мало місце порушення норм Регламенту, Д. Разумков висловив переконання, що процедуру було чітко дотримано. «Звичайно, завжди можна шукати якийсь пункт, щоб заявляти, що він не в повному обсязі був виконаний. Це буде завжди, у будь-якій Верховній Раді. Але я впевнений, що процедура ухвалення цього рішення відповідає чинному законодавству і юридично, і політично», — сказав голова парламенту.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук також висловив глибоке переконання, що будь-якого порушення норм Регламенту під час ухвалення змін до Конституції про скасування депутатської недоторканності не було. «Під час розгляду цього питання ми йшли чітко за процедурою», — сказав він та звернув увагу, що робота парламентських комітетів, окрім закону про Регламент, також регулюється законом про комітети, який передбачає можливість зібрати засідання комітету і в міжсесійний період. Стосовно дискусії, під час якої сесії — чергової чи позачергової — ухвалювалося рішення, Р. Стефанчук нагадав рішення Конституційного Суду від 2003 року, у якому чітко визначено, що є два види сесій: чергові або ординарні і позачергові. «Перша сесія є черговою сесією. І якщо ви почитаєте Конституцію України, то там написано: чергові сесії, в тому числі перша. Тому в нас немає жодних юридичних підстав вважати, що допущено порушення Регламенту», — наголосив він та зауважив, що ті, хто думає інакше, можуть звернутися до Конституційного Суду.

Відповідаючи на запитання, чому рішення про скасування депутатської недоторканності вирішили ухвалювати так швидко, Р. Стефанчук підкреслив, що всім уже набридло на це чекати. 

«Ми продемонстрували, що це питання можна вирішити за п’ять днів, а не за двадцять вісім років. І це показує, що якщо парламент працює і бажає змін в державі, то будь-яке питання можна вирішити дуже швидко», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради.