Хорхе Баланда та Елена Летісія Мікусінскі під час презентації книги.

Фото автора.

Нещодавно в Києві — в Музеї української діаспори — презентували книгу аргентинського журналіста та активного діяча української діаспори цієї південноамериканської країни Хорхе Баланди «Наші люди». Він, до речі, є заступником голови Української центральної репрезентації — найвпливовішої організації українців Аргентини. Захід відбувся у рамках відзначення 28-ї річниці Незалежності нашої країни.

Книга — це документальне свідчення життя і здобутків українців в північній аргентинській провінції Місьонес, яка межує з Бразилією та Парагваєм і в якій нині мешкає майже 250 тисяч вихідців з нашої країни та їхніх нащадків, від початку еміграції наприкінці ХІХ століття до наших днів.

Під час презентації Х. Баланда розповів численним присутнім, що метою його документальної книги було показати, як українці в далекій та невідомій попервах для них країні стали впливовими та поважними членами аргентинського суспільства. І завдячують вони це рисам національного характеру — чесності, працелюбству, взаємній підтримці, готовності допомогти іншим, тобто тим рисам, які автор і об’єднав під назвою «Наші люди».

Зі свого боку посол Аргентинської Республіки в Україні Елена Летісія Мікусінскі, яка також була на презентації, наголосила на великому внеску аргентинців українського походження у розбудову своєї країни. Вона повідомила, що невдовзі, 2021 року, відзначатиметься 100-літній ювілей встановлення дипломатичних відносин між державами. Адже ще 1921-го офіційний Буенос-Айрес визнав Українську Народну Республіку, встановивши з нею дипломатичні відносини.