Палата громад в ніч на середу проголосувала за рішення взяти під контроль порядок денний — це означає, що вони зможуть поставити на голосування законопроект, який вимагає від уряду добиватися нового відтермінування Brexit. Окрім того, документ зможе спричинити навіть блокування виходу Великої Британії зі спільноти, якщо не буде угоди з Брюсселем. Загалом підтримали це рішення 328 законодавців, зокрема й 21 член Консервативної партії, проти висловився 301 депутат, передає інформагенція AP. Цей крок нижньої палати британського парламенту знаменував першу поразку уряду прем’єр-міністра країни Бориса Джонсона.

Учора депутати планували внести на розгляд міжпартійний законопроект, який змусить прем’єр-міністра просити ЄС про відстрочку Brexit до 31 січня, якщо парламентарії не схвалять нову угоду або не проголосують за вихід без угоди до 19 жовтня. На момент верстки номера детальнішої інформації з цього питання не було. 

Раніше Борис Джонсон заявив: якщо депутати ухвалять законопроект проти жорсткого Brexit, він домагатиметься проведення дострокових парламентських виборів, пише DW. Для цього главі уряду потрібна підтримка двох третин членів Палати громад.

Відзначимо, якщо це станеться, вибори можуть відбутися за два дні до саміту ЄС, присвяченого Brexit.

Британська криза не полишає порядок денний усієї політики ЄС. Європейці дедалі частіше замислюються про наслідки Brexit для іміджу спільноти. Зокрема, вчора міністр економіки Литви Віргініюс Сінкявічюс під час економічного форуму в Криниці-Здруй висловив переконання, що ситуація навколо «розлучення» Лондона та Брюсселя підірвала довіру світу до Євросоюзу як до передбачуваного партнера. «Передбачуваність — це те, що партнери завжди цінують один в одному. На жаль, мусимо зафіксувати, Brexit суттєво підірвав довіру до ЄС. Ніхто не знає, як він буде відбуватися, які наслідки матиме — й усе це б’є по довірі як до Британії, так і до ЄС», — цитує міністра «Європейська правда».