Фестиваль після шестирічної перерви відродився у новому форматі. Його головна ідея залишилася незмінною — «За міжнаціональну злагоду та порозуміння».

У ньому взяли участь понад 500 учасників, 35 художніх колективів національних меншин, які прибули із Запорізької, Донецької, Одеської та інших областей.

Його відкриття почалося з ходи з національними прапорами (на знімку), презентацій творчих делегацій учасників. Два дні у центрі Приморська звучали пісні та мелодії різних народів. Колективи також відвідали з концертами села Преслав, Борисівку та Новоолексіївку, де їх захоплено зустрічали місцеві мешканці. Захід стає брендом та візитівкою району.

До речі, ідея фестивалю мистецтв національних культур «Ми — українські» народилася в 1998 році і була підтримана національно-культурними товариствами області та керівництвом Приморського району. Вперше захід відбувся 27—29 травня 1999-го. Невдовзі фестиваль отримав обласний статус, а в 2000 році став всеукраїнським.

У ньому брали участь представники Болгарії, Молдови, Білорусі. Загалом захід об’єднав понад 600 учасників і гостей із Києва, Харківської, Одеської, Львівської, Миколаївської, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької областей, Автономної Республіки Крим, які презентували 18 національних спільнот України. Востаннє фестиваль проводився в 2012 році під девізом «За міжнаціональну злагоду та порозуміння! 150 років переселення болгар на землі Таврії».

У вересні 2018-го, після шестирічної перерви, свято відродилося у новому форматі та стало ХХ ювілейним всеукраїнським фестивалем «Ми — українські — We are Ukrainian».

Інформація та фото департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Запорізької ОДА.