Перше офіційне засідання Комітету з питань екологічної політики і природокористування.

373 народні депутати підтримали Закон України «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів)». На першому засіданні Верховної Ради ІХ скликання законопроект № 7203 попередньо підтримали 363 парламентарії. Нині він ще й здобув схвалення конституційної більшості.

Питання депутатської недоторканності мешканці Івано-Франківщини порушували чи не на всіх зустрічах перед виборами до Верховної Ради. Тож перший пункт своєї програми вважаю виконаним. Попереду — чимало завдань та викликів. Актуальним для

Прикарпаття є ощадливе природокористування. Сприятиму його вирішенню як голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр, водних ресурсів Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Маю досвід роботи в органах місцевого самоврядування. На посаді Надвірнянського міського голови впродовж трьох каденцій чимало уваги приділяв енергетичному сектору економіки. Підняття тарифів на електроенергію дамокловим мечем лягало на громади.

На засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, НКРЕКП, уже розглянули питання прийняття постанови «Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 12 липня 2019 року №1411» (стосовно внесення змін до тарифу на послуги з передачі електричної енергії ПРАТ «НЕК «Укренерго»). Нею пропонується зниження діючого тарифу орієнтовно на 0,20 — 0,22 гривні за 1 кВт електроенергії для непобутових споживачів. Це вагомий крок уперед.

Задекларовані Президентом Володимиром Зеленським зміни втілюються в життя. Найважливіше зробити все для того, щоб понизити тарифи на електроенергію. Працюючи в місцевому самоврядуванні, відчував, як потерпали міста і села від односторонньої політики в енергетичній галузі. Це не давало можливості розвиватися. Вартість вуличного освітлення за останні чотири роки зросла на 800 відсотків. Міста й села поглине пітьма, якщо так піде далі. Так само — вартість погодинної оплати подачі води була задекларована на рівні 3,11 грн/год., а за фактом — уже 3,58. Від Асоціації міст України маю чітке завдання — домогтися ефективних змін.

Адже перший етап зниження тарифів дасть можливість розвивати паливний сектор, комунальну галузь, мале підприємництво.

Зіновій АНДРІЙОВИЧ, народний депутат України.

Фото надано автором.