У Монголії на високому березі ріки Халхин-Гол створили меморіальний комплекс із пам’ятниками й музеєм на могилах полеглих воїнів. Там багато могил і з вказаними прізвищами похованих. Учасниками тієї війни були тисячі громадян України, котрі проходили військову службу. Приблизно дві тисячі з них залишилися в річці навіки. Монголи шанують подвиг наших солдатів. Імена багатьох полеглих є в книзі «Загиблі на чужині: Книга Пам’яті України про громадян, які загинули у воєнних конфліктах за рубежем».

Кожні п’ять років — наприкінці серпня, перед закінченням бойових дій — у Монголії на урядовому рівні широко відзначається чергова річниця цієї події. Ветеранам Халхин-Голу вручають ювілейні медалі й цінні подарунки. Через Посольство Монголії медалі вручають і нашим ветеранам-халхингольцям. Таких в організації «Монгол-Клуб» у період із 1992 року значилося приблизно триста осіб.

Упевнений, це потрібно не тільки правнукам героїв Халхин-Голу, а й усім нам для духовного відродження. Найближчим часом у Національному воєнно-історичному музеї буде представлено стенд «Герой Халхин-Голу в Київському «Монгол-Клубі» з картою бойових дій і світлинами ветеранів. Ласкаво просимо.

Євген ГОРБАТЕНКО, голова «Монгол-Клубу».