Днями активісти вже вкотре зібралися біля сільської ради, аби спільно вирішити, як боротися проти бездіяльності місцевої влади. Адже фекалії затопили поле. Завдано шкоди довкіллю: знищено трав’яний покрив, деревну рослинність, забруднено ґрунти. Сморід накриває прилеглі до поля житлові квартали.

— На території села в лісосмузі ми виявили дві каналізаційні труби, з яких витікають каналізаційні та стічні води. Куди ми тільки не зверталися, аби фекалії не текли повз наші будинки, — розповідає голова ініціативної групи села Тетяна. — Сільський голова розводить руками, мовляв, нічого не може зробити, адже немає коштів на будівництво очисних споруд. Бориспільська районна влада не з чуток знає, хто нас отруює. Чиновники кілька місяців тому виїжджали на місце забруднення й обіцяли допомогти. Утім, фекалії продовжують затоплювати поле. Наші проблеми нікого не цікавлять. Від органів влади отримуємо самі відписки.

В. о. голови Бориспільської районної адміністрації Руслан Садовський про скарги громадян добре знає. За його словами, проблема перебуває на постійному контролі. Мовляв, Ревненській сільській раді було виділено з бюджету 350 тисяч гривень на виготовлення кошторисної документації для будівництва очисних споруд. «Далі справа — за головою сільської ради. Йому краще клаптик асфальту покласти, ніж вирішити нагальну проблему для людей. Згідно з законом, місцеві державні адміністрації не мають права втручатися у здійснення органами місцевого самоврядування власних повноважень», — підсумував він.

Активісти ще взимку звернулися на урядову гарячу лінію щодо забруднення ґрунту та лісосмуги. Державна екологічна інспекція Столичного округу в результаті позапланової перевірки здійснила захід державного нагляду Ревненської та Вишенської сільських рад. За результатами проведеної перевірки надано припис голові Ревненської сільської ради Тарасу Зубаню та зобов’язано його ліквідувати наслідки витікання каналізаційних стоків у термін до 6 травня 2019 року.

— На жаль, припис Тарас Зубань не виконав. Підтверджує цю інформацію чергова наша перевірка від 11 липня. Чиновника притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 188/5 КУпАП, — розповів «Голосу України» перший заступник начальника Державної екологічної інспекції Столичного округу Олексій Пономарчук.

На проблему екологічного лиха в селі місцева влада й надалі не реагує. Витік каналізаційних стоків триває й до сьогодні. Нічим зарадити не можуть й екологи.

— Проблема в тому, що інспектор може лише приїхати на місце, встановити порушника і зробити приписи. Якщо приписи не виконують — подати до суду з вимогою тимчасово зупинити його діяльність, — каже директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. — Далі мають реагувати право-охоронні органи. Дуже часто чиновники на ці приписи не звертають увагу. Адже штрафи просто смішні: від п’ятнадцяти до сорока п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (255—765 гривень). Сьогодні відсутність належного контролю за порушеннями екологічного законодавства та тотальна корупція — найбільші проблеми у сфері довкілля. Незрозуміла нині ситуація навколо Державної екологічної інспекції. Адже попередній Кабінет Міністрів ухвалив рішення ліквідувати її, а натомість створити Державну природоохоронну службу. Міністерство екології та природних ресурсів заявляє, що протягом останніх років крок за кроком напрацьовувало нормативно-правову базу для створення ефективної сучасної державної системи запобігання екологічним правопорушенням і моніторингу стану навколишнього природного середовища. Водночас відомство скаржиться, що законопроект про Державну природоохоронну службу досі не розглянуто парламентом.

А поки що активісти Ревного змушені оббивати пороги чиновників. Люди звернулися до Київської обласної державної адміністрації з вимогою зупинити екологічну катастрофу.

У департаменті екології і природних ресурсів Київської обласної державної адміністрації повідомили: «Департамент стурбований та занепокоєний ситуацією на території Ревненської сільської ради, яка викладена у даному зверненні. З метою оперативного та всебічного розгляду питання щодо функціонування каналізаційних труб, з яких здійснюється витікання каналізаційних та стічних вод, що призводить до забруднення ґрунту та лісосмуги на території Ревненської сільської ради на масиві «Лісовий» Бориспільського району Київської області, буде включено до порядку денного найближчого засідання постійно діючої комісії з питань поводження з відходами, використання, охорони природних ресурсів та навколишнього середовища у Київській області, що затверджене розпорядженням голови Київської обласної державної адміністрації від 26.03.2019 № 190 (далі — Комісія). За результатами засідання Комісії будуть надані відповідні доручення для вирішення вищевказаного питання.

Разом з тим, зазначаємо, що до складу Комісії входять представники правоохоронних органів, органів природоохоронного, земельного та санітарного нагляду Київської області».

Щодо бездіяльності Ревненської сільської ради активісти звернулися до прокуратури Київської області. Дані уже внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

— Ми обурені брехнею і бездіяльністю місцевої влади. У селі люди щодня користуються і споживають воду зі свердловин та криниць. Але чи можна ту рідину назвати питною водою. І чи не загрожує нам якась заразна пошесть. Зразки води зі стоків біля будинків віддамо до місцевої санстанції. І якщо проблеми зі зливом фекалій чиновники найближчим часом не владнають, ми зліпимо урядникам з лайна кулю. Також звертатимемося до суду й вимагатимемо компенсацій. А поки що наша ситуація безвихідна, бо вихід шукати, схоже, ніхто і не збирається. І відповідальних немає. Журналісти приїхали й поїхали, а нечистоти досі смердять, — підсумувала активістка Тетяна.